ZAGAJIČKA BRDA. PROGRAM U BOJI

Jedinstvena prirodna celina u vidu peščare, nalazi se u okolini Vršca, u južnom Banatu. Ova peščara je nastala još za vreme ledenog doba i više izgleda kao zatalasana Šumadija a ne kao idilični ravničarski deo Panonske nizije.

A. Bzdušok | 26.05.2019.

Pejzaži bogati šumom i zeleni pašnjaci oblikovani vekovnim uticajem vetra u formiranju zatalasanih dina koje su nasleđe samog dna Panonskog mora. Ova oblast pripada takođe Specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara i opštini Bela Crkva. Još za vreme Marije Terezije, ovi predeli su morali biti pošumljeni jer se ogromna količina peska pomerala dublje u plodno prostranstvo Banata pa je tim obuzdana prava pustinjska migracija.

Iz Zrenjanina put vodi preko Plandišta, Alibunara, Uljma sve do mesta Šušara gde ćete pronaći tablu sa natpisom Zagajička brda.

Ovaj jedinstveni kraj obišao sam brdskim biciklom, velika prednost i mogućnost izbora kroz smenjivanje različitog reljefa i prirodnih prepreka. Od ravne blago zatalasane stepe, do šumovitog, livadskog i pustinjskog  pejzaža. Sve upakovano u nekoliko sati uživanja u livadskom cveću, zvonima stada ovaca i naletima ljutih insekata pod jezikom. Ovo je prelep i inspirativan predeo za izletnike i fotografe koji traže neobične pejzaže upakovane u najlepše prirodne omote.

U daljini vetro park na obroncima vršačkih planina i obrisi Karpata duboko na rumunskoj strani.

Na nekim deonicama potpuno je neupotrebljiv bicikl uz potpuno propadanje točkova kroz rastresit pesak sa solidnim usponom. Neka mesta prosto mame da se zatrčite nizbrdo pa opet uzbrdo kroz livadu cveća opsednutu pčelama.

Pastirski psi prosto negoduju na moju pojavu i fotografskog napada iz vazduha iznad stada ovaca.

Ova mikro avantura može uz posetu Vršačkom bregu otvoriti značajniju perspektivu ovog prelepog i milog krajolika.

Ukupni saldo pešačenja i bicikla preko 15 km što sam uspeo da upakujem u 3,5 sata dobrog programa u boji.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This