Nestvarna grebenska avantura

VISOČICA. VITO. GREBENSKA AVANTURA

Visočica je planina u Bosni i Hercegovini,  jugoistočno i istočno od Bjelašnice i jugozapadno od Treskavice, s kojima čini jedinstvenu visoravan, nagnutu prema jugu.

A. Bzdušok | 12.03.2022.

Polazak na fantastičnu grebensku avanturu realizovali smo iz Tušila u podnožju Visočice a vrhovi koje smo planirali da obiđemo se nešto ispod 2000 met Parič (1941 m ) , Vito (1960 m ) , Veliko Brdo ( 1884 m ), Malo brdo ( 1878 m ), i Drstva ( 1808 m ).

Markantan vrh Puzin (1776 m) sa ozbiljnim liticama je jedno vreme bio sumljiv za planinarski orijentisane ekipe zbog mogućih zaostalih mina iz predhodnog rata.

Najviši vrh Visočice je Džamija ( 1967 m ) a ime je verovatno dobila kako se provlači po narodu od brojnih vrhova koncentrisanih na malom prostoru.

Zagonetnost ovih krajeva čini i nekropola Poljice i mnogobrojni stećci koje ovoga puta nismo stigli da smestimo u kratak boravak Sarajevu.

Fantastična prostrana kotlina sa razbacanim kamenim formacijama kroz koje se provlačimo pokazuje svu surovost i lepotu ovih predela.

Vrlo opušteno penjanje preko amfiteatarske udoline do prvog vrha koji prati greben Parič sa kojeg vidimo savršenu sliku današnjeg planiranog pohoda.

U daljini primećujemo kao jedrom razapet greben Vito koji se kao oštricom noža pruža u smeru severa a odlično se vide i najviši vrhovi Džamija i Ljeljen.

Sam pohod preko grebena je manje zahtevan, veoma prohodan uz neophodnu malu pažnju u slučaju mokre i klizave staze.

Prelezak sa vrha Vito grebenskim putem i nastavak preko Velikog i Malog brda potpuno nadmašuje viđene fotografije.

Piramidalne formacije na putu ka Velikom i Malom brdu.

Ovaj greben zaista zaslužuje zimski turno uspon jer takva dostupna i pristupačna lokacija.

Veoma spremna ekipa iz PK Jelenak iz Pančeva sa prijateljem Milutinom zaista je uživala u ovom prelepom vremenom poklonjenom danu.  

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This