Hrvatska via crucis podvodni muzej

VIA CRUCIS. PODMORSKI MUZEJ KOD TROGIRA


Statue su pretežno izrađene bez kalupa, ručno, što podrazumeva unikatnu izradu metodom fero-cementa koje je potpuno ekološko i prilagodljivo uslovima u morskoj sredini. Pažljivo raspoređene po peščanom dnu, ove figure su nakon samo par godina dobile svoje jedinstvene morske naslage.

Aleksandar Bzdušok, 10 septembar 2022

via crucis podvodni muzej

Veslajući kajakom preko Trogira i Segeta sve do uvale Jelinak, obezbedio sam nagradni udah u plavetnilo Jadranskog mora.

Jedinstveni podvodni muzej „Križni put pod morem“ autora Valentina Valenta nadahnut je biblijskim događajem Isusovog stradanja, od njegovog suđenja u rimskoj tvrđavi Antonia do vrha brda Golgote.

Fantastično mesto za ronjenje na dah iskoristio sam u 3-časovnom istraživanju 14 postavki od ukupno 52 kipa u prirodnoj veličini na dubini mora od 5 do 12 metara.

Osećaj da tonete u sve intezivnije plavo između kipova u prirodnoj veličini je privilegija udaljena svega 2 nautičke milje od grada Trogir.

Cela postavka sadrži 60 tona ekološki prihvatljivog materijala pretočeno u 14 stanica sa ukupno 52 kipa u prirodnim dimenzijama dok je 15-ta stanica rezervisana za 8-metarsku visoku skulpturu Isusa Hrista nazvanoj kao „Uskrsnuće Isusa Hrista“ .

Statue su pretežno izrađene bez kalupa, ručno, što podrazumeva unikatnu izradu metodom fero-cementa koje je potpuno ekološko i prilagodljivo uslovima u morskoj sredini. Pažljivo raspoređene po peščanom dnu, ove figure su nakon samo par godina dobile svoje jedinstvene morske naslage.  

Ljubav prema ronjenju i utreniranost tela, omogućuje mi da uživam u svojoj apsolutnoj slobodi dok u vodi gubim svoju zemaljsku težinu. Pomoću tegova oko struka i u prsluku savlađujem svoju plovnost od neoprena, dok mi telo u potpunoj tišini obavijaju sunčevi zraci.

Na samom kraju unikatnih statua Via Crucis podmorskog muzeja nalazi se i potopljeni originalni avion Jastreb, jednosed adaptiran za podvodnu muzejsku namenu sada bez motora Rolls Royce, raspona krila od 10,5 metara. Ovakav avion danas je još u upotrebi u vojsci BiH i Libiji.

Potraga za senzacijama me proganjaju iz dana u dan. Ako ih nema, pokušavam uveriti u sebe da je tu, oko mene i samim tim uvek govorim da je život samo san, a ta metafora osvetljava i kreira moj život.

Jadransko more kao i ceo Mediteran nije prebogat kao tropska mora sa koralnim grebenima, ali ipak sadrži značajan biodiverzitet i posebne endeme specifične za ovo područje. Bogatstvo koje posedujemo u svojoj mašti značajno upotpunjuje i našu radoznalost. Ronjenje na dah je posebno opasan sport pogotovu ako ovakve stvari radite potpuno sami.

Via Crucis je muzej pod morem vlasništva Blue Nautice iz Trogira i u svom sastavu se nalazi mini aquapark koji može da ispuni ostatak vremena boravka na ovoj jedinstvenoj destinaciji. Agencija Blue Nautica će vam sigurno u potpunosti pomoći da razumete i savladate tehniku ronjenja sa bocama.

Ova istorijska priča je napravljena na maloj dubini, svega do 12 metara i prilagođena je različitim uzrastima, idealna je destinacija za obuku podvodnog ronjenja pogotovu mislim na slobodno ronjenje, tj ronjenje na dah.

Za ovu avanturu, koristio sam ličnu opremu za ronjenje na dah, italijanske fabrike Omer koju vrlo često nosim na višednevne ture morskim kajakom.

Ovaj neobični i nikako usamljeni umetnički poduhvat izrade podvodnog muzeja može biti velika inspiracija u podizanju ekološke svesti, nenametljivo podstaći širenju ljubavi prema ronjenju kako bi što više cenili prirodnu lepotu morskog sveta.

Obilazak ove destinacije preporučujem u ranijim jutarnjim satima, dok je more potpuno mirno jer se kasnije podiže sediment sa morskog dna pa je i vidljivost mnogo manja.

Ovaj mladi gospodin, potpuno bez nadoknade pustio me je u obilazak ovog podmorskog istorijskog vremeplova i iskreno se zahvaljujem na takvom gostoprimstvu.

Inače, ukoliko vam je potreban kontakt ove sjajne ekipe iz ronilačkog kluba Blue Nautika iz Trogira, slobodno mi pišite….

ronjenje u Hrvatskoj

 

Posebni ljudi na neobičnim mestima
Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This