TRANSALPINA. RALLY VOŽNJA MOTORIMA

Put Transalpina je najviši u Rumuniji, dužine je 146 km, cela prolazi kroz Karpate i povezuje Novaci i Sebes sa najvećom visinom od 2145 u Pasul Urdeleu.

A. Bzdušok | 01.09.2015.

Jutro ne može bolje početi ako se prethodne večeri dobro ne pripremi oprema i čvrst stomak. Za naš avanturistički izgled i raspoloženje, veče pre našeg puta za Rumuniju pobrinuo se drugar Goran Tucić  koji je u zajedničkom kulinarskom poduhvatu pripremio garažni rock n roll obrok.

Savršeno druženje u radionici svima je dalo vetar u leđa i dobre vibracije u mašinama koje su bile spremne za put. Praseće pečenje sa picom umesto hleba podmazalo je zglobove i napravilo punu atmosferu gde je pao i prvi Relly dogovor.

Iz Srbije smo krenuli iz Zrenjanina preko Banatskog Sokolca u kojem smo napravili pauzu u Rock Village kod spomenika Bob Marley-u čiji je spomenik prvi u Evropi visok 190 cm  izradio akademski vajar Davor Dukić .

 Let’s get together and feel all right… odzvanjao je blagoslov rege umetnika sa Jamajke .

Transalpina je jedna od najpopularnijih ruta u Rumuniji uz Transfagarasan i nalazi se u grupi planina Parang na južnim Karpatima. Dva puta 7A i 67 C se spajaju u jedan put koji ima oznaku 67 C  koji vodi smerom sever-jug.

Izgrađena je za vreme Rumunskog Kralja Karola ll 1938 godine a kasnije je obnovljen za vreme drugog svetskog rata od strane Nemačke.

Izabrali smo put koji vodi iz Petrošami do mesta Sebeš. Odličan asfalt, široki zavoji, pravi raj za bajkere.

 Kada sam prvi put posetio Transalpinu 2015 godine na tom mestu su bili veliki radovi na izradi novog magistralnog puta pa smo vozili makadamom 20 km kroz prelepe predele koji su u tom delu imali dosta šume i otvorenih prevoja koje gledaju na Karpate.

Put Transalpina je najviši u Rumuniji, dužine je 146 km, cela prolazi kroz Karpate i povezuje Novaci i Sebes sa najvećom visinom od 2145 u Pasul Urdeleu. Prolazi kroz 4 županije : Gorj, Valcea, Sibiu i Alba – i planinu Parang smera od juga ka severu.

 Uz sam put se nalaze i tri velika planinska jezera vrhunska mesta za odmor i uživanje, a najpopularnije je kristalno čisto jezero Oasa.

Vreme nas je u potpunosti poslužilo a za razliku od Tranfagarasana, nije bilo promenljivih i naglih razlika u temperaturama. Voziti se ovim planinskim predelima koji su okruženi predivnim prizorima sa svih strana je zaista privilegija onih koji su se odvažili da posete ovaj kako zovu i “Đavolji put “ ali ga i meštani zovu Kraljevim putem  na rumunskom jeziku ” Drumul Regelui “.

Prenoćište smo rezervisali u kampu u Horezu, koji ima dosta drvenih kućica za dve osobe koje su isključivo za spavanje a wc i kupatilo je potpuno odvojeno.

Nakon vožnje odlučio sam da isrtčim par kilometara van kampa i tako proteglim noge ali me je takav izlet skoro koštao ozbiljnih povreda. Samo na 20 minuta od kampa pored glavnog puta video sam stazicu kroz šumu na kojoj me je opkolilo dvadesetak pasa lutalica koje sam jedva uspeo da zaplašim granom koju sam ugrabio i sa kojom sam trčao nazad do kampa. Psi u Rumuniju su svuda, slobodno se kreću u čoporu i često istrčavaju na put pa je pored loših puteva potrebno i obratiti pažnju i na njih.

Uglavnom higijena kampa u Horezu je veoma loša, ali smo mi imali odličan roštilj koji smo sami spremali kao i pivo koje smo kupili u obližnjem restoranu. Cena zakupa drvene kućice je oko 35 leja što je oko 7,2 eur .

Adresa kampa : Strada Tudor Vladimirescu 135, Horezu 245800, Rumunija

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This