STABANSKO JEZERO. PIVSKO JEZERO

Sunce se samouvereno podiglo i obasjalo naše ritualno mesto za jutarnju vežbu pogleda u daljinu. Obilazak jugozapadnog dela Pive i netaknute divljine bio je današnji plan.

A. Bzdušok | 14.10.2019.

Prolazak kroz načete i poluobrušene tunele na relaciji Trsa-Plužine začinjene sirovim nijansama jesenskih boja sredinom oktobra govorilo nam je da priroda ima još malo da pokaže pred svoje novo odelo za početak duge zime.

Vidikovci u selu Donji Unač tek delom otkrile su čarobne boje Pive koja je opkoljena visokim kanjonima Bioča i sa severne strana Maglića.

Gornji Unač sa vanvremenskom idilom .

Ponekad su u pitanju odabrani dani kada se različite boje produhovljene prvim mrazevima ukažu samo najupornijima i spremnim da prevale put u tom momentu i učestvuju u jesenjem karnevalu lišća i nijansi.

Prolazak kraj nekada potopljenim i ponovo izgrađenim Plužinama ipak ostavljaju neko svedočanstvo sudbine starog naselja nakon izgrađene hidro elektrane 1975 g. Pivsko jezero je najveće veštačko jezero sa pitkom vodom a po veličini odmah posle Skadarskog jezera.

Za razliku od Tare koja je ostala u originalnom divljem prirodnom pohodu kroz kanjone, Piva je ukroćena i pregrađena i samim tim je nastala kao akumulaciono jezero.

 Pivskim jezerom zauvek je nestalo čitavo naselje a sa njim i pećina Odmut u kojoj su pronađeni tragovi iz Neolitskog perioda.

Po prvi put sam se našao u području između kotline Bioča i Volujka koje kriju dva ranije meni nepoznata planinska oka, Stabanska jezera. Veliko Stabansko jezero se nalazi na 1325 m a Malo na 1194 m n.v.

Obeležena staza planinarskom markacijom uz Vrbnicu i Stabanski potok.

Zelekenkasti dragulji okruženi šumom bude spojeni jedno sa drugim kada je visok vodostaj usled topljenja snega i obilnih padavina.

Markirana staza vodi kroz šumu, a potom i preko livada napuštenog katuna Jezera.

Odmor na klupici u okruženju koje jasno otkrivaju izletničke aktivnosti, otvaraju položaj na mapi i mogućnost za još jednu konkretniju akciju a to je nastavak trenutne staze do Trnovačkog jezera koje se nalazi nekoliko sati dalje.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This