skadar most mesi reka kiri

SKADAR. MOST MESIT. REKA KIRI

Njegovih 13 kamenih lučnih pršljenova i glatki obluci oslikavaju istorijsku borbu sa bujicama reke Kir a i vekovne različitosti zajednica i religija. Prelazak preko mosta danas teškog 300 godina bio je namenjen trgovcima sa južnog ruba albanskih Alpa do Kosova kao i pristup putnicima sa Skadra za srednjovekovni grad Drisht. 

Aleksandar Bzdušok  25.05.2023 god.

skadar

Na severu Albanije u blizini obala Skadarskog jezera, na samo 20 -tak kilometara od Jadranskog mora nalazi se jedan od najstarijih gradova u Albaniji. Na gruzijskiom se Albanija zove i Shqipnia zovu je i Shqipëria (Šćiperija) pa otuda i samo ime za stanovnike Albanije da ih nazivaju i Šiptarima što svakako nije ništa strano.

skadar most mesi erka kiri

Grad sa uskim krivudavim ulicama, kućama opasanim visokim zidovima iz antičkog perioda, prošaran uličnim trgovinama, oslikavao je da ulazimo u poseban enterijer zaostavštine rigidnog socijalističkog sistema.

Reka Kir ponosno se probija predivnim kanjonom severozapadnim delom od Albanskih Alpa.

most mesi reka kiri
skadar most mesi reka kiri

Na samo 5 km od centra Skadra na južnoj obali reke Kir nalazi se most iz otomanskog perioda kao kameni magnet za prikaz lokalnog miljea turističkim znatiželjnicima. Mala i veoma moćna reka Kir probija se svojim tokom gradeći prelepe i surove kanjone 4 i 5 stepena pa se u ovom delu kajakom mogu spustiti isključivo ambiciozni i spremni kajakaši u toku proleća ili visokog vodostaja.

most mesi reka kir
skadar most mesi reka kiri

U kasnijem srednjem toku reke Kiri kanjon smenjuju vodopadi, povremeni mirni tokovi koje oplemenjuju šume i livade ali i dalje veoma zahtevan za prolazak kajakom pa je neophodan ozbiljan nivo iskustva veslanja na divljim vodama.

Tok reke Kir ( na albanskom : Kir ili Kiri ) pre mosta Mesi je prelep, pun brzih i blagih deonica i pravi raj za svaki vid rekreacije gde i ostajemo da uživamo u uzvodno-nizvodnom veslanju, kupanju sve to kroz začinjenu i šaljivu konverzaciju sa meštanima.

most mesi reka kiri
reka kiri
reka kir

Mesov most, kako bi bio prevod sa albanskog “Ura e Mesit“ po verovanjima je sagradio Mehmet Pashë Bushati, i najveći je most koji je ostao iz otomanskog perioda u Albaniji. Neki podaci govore i da je Bushati rekonstrukcijom osvežio stari most iz 17 veka.

reka kiri most mesi

Njegovih 13 kamenih lučnih pršljenova i glatki obluci oslikavaju istorijsku borbu sa bujicama reke Kir a i vekovne različitosti zajednica i religija. Prelazak preko mosta danas teškog 300 godina bio je namenjen trgovcima sa južnog ruba albanskih Alpa do Kosova kao i pristup putnicima sa Skadra za srednjovekovni grad Drisht.

most mesi

„Most u sredini“ u slobodnom prevodu,  je dužine 108 metara, širok 3,4 metara sa tri luka sa leve i desne strane od glavnog luka, u vidu prozora u zidu a od skoro je i popločan prilaz kamenom radi lakšeg prelaska preko njega.

Nedaleko od slikovitog mosta Mesi nalazi se i drugi betonski most preko kojeg se odvija dvosmerni saobraćaj koji po malo kvari opštu sliku prelepog pejzaža.

reka kiri

Neraskidiva veza mostova koja živi spajanjem naroda čini je jedinstvenim, bila je i nadahnuće našeg nobelovca Ive Andrića kojeg mostovi uvek inspirišu i čijoj se simbolici kroz pisanje uvek vraća.

Uživanje u prohladnoj reci i istraživanju obale prekinuo je iznenadni pad mog letećeg pratioca u samu reku Kir ali srećom da je Raško uspeo da iskoči iz kajaka i da ga uhvati u neobičnoj misiji ronjenja u bistroj vodi.

Skadar – savršen za bicikliste

skadar

Iznajmljivanje bicikla u Skadru je potpuno jednostavno, samo ukoliko znaš gde da ga tražiš. Čak mnogo bolje mašine dobili smo nego što smo se nadali pa smo popodnevno istraživanje proveli kroz neplansko špartanje po ravničarskim ulicama uživajući u intezivnom plesu vremena iz potpuno siromašnih četvrti do pristojnih gradskih modernih struktura.

skadar
skadar
skadar
skadar

Uživali smo u raznolikostima ovog grada koji u početku nije puno obećavao ali ukoliko malo zagrebete užim i zabačenim ulicama, inspiracije postoji na svakom koraku. Ostaci komunističke histerije Envera Hodže možete zapaziti na neobičnim mestima, vešto kamufliranih i u sklopu kafića i pošumljenih parkića.

Pomislili smo da ćemo samostalno pronalaziti bunkere, ali su većina bili savršeno maskirani, utopljeni u gradske kolorite i konfuznu kolotečinu. Nekoliko bunkera smo uz pomoć meštana i pronašli i overili fotografijom.

skadar albanija
skadar albanija
skadar albanija
skadar albanija
biciklizam albanija

Prolazimo i kroz centralnu poplačanu ulicu Kole Idromeno nazvanoj po albanskom slikaru i fotografu koja čini sam centar grada i prelepo šetalište između brojnih kafića, prodavnica i restorana. Haotičan saobraćaj sa zanimljivim lokalnim pravilima da svi imaju pravo prvenstva, dalo je posebno uzbuđenje u krstarenju i istraživanju.

albanija bicikllizam
albanija

Raskrsnice su prepune kuhinjskih mirisa, zanatlije nude svoje veštine iz garaža, odeća i ostala roba se prodaje na ulici, pomalo neorganizovano i opušteno. Hot-dog i još neki mezetluk je moguće kupiti na improvizovanom višedecenijski starom motociklu.

Možda sve ove scene i na ovom području polako ali sigurno iščezavaju i da ćemo zaista morati daleko da putujemo da bi osetili kako je voziti se u škripavom starom autobusu ili nagutati se dima i jesti na uličnoj tezgi za sitne pare.

albanija
albanija biciklovi

Nakon galantnog ručka u restoranu sa preskromnim cenama nastavljamo u obilasku Skadarske tvrđave tj  tvrđave Rozafa koja se nalazi u blizini grada Skadra na stenovitom brdu omeđana rekama Bunom i Drimom.

Tvrđavu su izgradili antički Iliri pre više od 2000 godina i razna verovanja i opevane legende kako kod srpskog folklora tako isto je i kod albanaca sa gotovo sličnim temama i činjenicama.

skadar most mesi reka kiri
skadar most mesi reka kiri
skadar
albanija

Unutar tvrđave koja je izgrađena u nekoliko nivoa sa poprilično glatkim i klizavim popločenim kamenom nalaze se upravne zgrade, magacini, grobnice, džamije i niz različitih hodnika i zidina. Istraživanje ovakvih tvrđava uvek prate legende u žrtvama pa se tako i ova tvrđava svrstava u one čiju su istoriju gradile različite kulture.

skadar

Unutrašnjost zidova je puna skrivenih, pregrađenih i mračnih hodnika. Na mestu gde je uzidana naša mlada Gojkovica ili po predanju Albanaca njihova Rozafa i danas izbija krečno mleko.

Izoštreni pogled koji odzvanja ka ušću reka sa zidina tvrđave budi u nama duh osvajača, što u stvari i jesmo u našem pohodu za lepim neispričanim pričama.

skadar most mesi reka kiri
Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This