ŠIBENSKI ARHIPELAG. POGLED KROZ HITLEROVE OČI

Hitlerove oči su bunker, izgrađen još u vreme nacističke Nemačke za smeštaj brzih brodova takozvanih Schnellboot-ova njihove ratne mornarice tj. Kriegsmarine. Nikada nije pušten sa tom namenu za čega je bunker i osmišljen ali se na kraju rata u režiji JNA dalje doradio i izbetonirao i služio za potrebe vojske.

Aleksandar Bzdušok, 15 septembar 2022
Šibenskim arhipelagom u jesen
Pogled na grad Šibenik može biti i besplatan sa groblja sv. Ane

Noć u uvali Škor je nadasve prošla isuviše mirno za jedan od veoma posećen delova šibenske rivijere. Nadahnut jutarnjim povetarcem radim jutarnju gimnastiku pored mora i protežem se po dečijem igralištu.

Savršeno mesto za opušteno spuštanje kajaka sa šljunčanom plažom na samo nekoliko metara od parkinga. Od uvale Škor ka levoj i desnoj strani prostire se šetalište dužine 4,5 km prateći kanal sv. Ante i to od uvale Paninkovac sve do ostrva Školjić koji vodi ka tvrđavi sv. Nikole.

Tvrđava sv Nikole sa mora
Veslanje kajakom ka tvrđavi svetog Nikole
Tvrđava svetog Nikole u Sibeniku
Tvrđava svetog Nikole za sada ima samo turistički pristup sa mora
Tvrđava u Šibeniku
Odbrambena tvrđava u Šibeniku

Tvrđava Sv. Nikole je odbrambena tvrđava koja je izgrađena na ostrvu Ljuljevac ispred samog ulaska u kanal sv. Ante.

Sa istorijskom činjenicom da ova tvrđava nikada nije bila odbrambeno aktivna, ipak svojim izgledom sa mora delovala je kao izuzetno moćna i strateški dobro orijentisana. Samim tim se kroz prošlost niko nije usuđivao da priđe i svojim izgledom je obdijala potencijalne neprijatelje.

pogled na tvrđavu sv Nikole
Tvrđava svetog Nikole iz vazduha
đir oko šibenske tvrđave
Krug oko tvrđave svetog Nikole
tvrđava_u_sibeniku_sveti_nikola

Zanimljiv izgled odbrambene Venecijanske tvrđave iz sredine 16 veka u obliku trougla sam već video ranije u Albaniji kada sam veslao po Nacionalnom parku Butrintu. Ovaj način izgradnje tvrđave je mnogo brži i jednostavniji a primeri se mogu videti i u Italiji (tvrđava Sarzanello) linije prate geometrijska tela. Veoma plitko morsko dno većim delom ne dozvoljava pristup većim brodovima sem sa glavnog ulaska koji je sa strane mora.

Kopneni pristup je zatvoren, uz zidine se nalaze čelične stepenice ali se primeti da je faza rekonstrukcije tvrđave u toku. Kako je nekada originalna tvrđava sv. Nikola bila okružena morem, vremenom su ljudi nasipavali pristup otoku kamenjem a taj nasip nije mogao da opstane zbog tipičnih morskih struja.

Danas na mestu nasipa ka otoku Školjić nalazi se drveni mostić izgrađen iznad same vode a u svom polu luku se fantastično uklopio i u sam ambijent.

 ka otoku Školjić je i drveni mostić
Drveni polukružni mostić ka otoku Školjić

Šetalište prati samu obalu. U uvali Minerska nalaze se brojni napušteni vojni objekti, grafitima išarane hale i zidine kao zaovstavština bivše JNA koja je jedina i imala pristup ovim delom obale. Tu se nalazi i manja pristanište za brodove kao i devastirana lučka dizalica za terete sa mora.

Lučka dizalica u uvali Minerska
Lučka dizalica u uvali Minerska kraj šetališta

Prolaz kajakom kroz kanal sv. Ante može biti i dinamičan ali veslanje je sigurnije uz obalu mimo putanja brodova i jedrilica koji neprestalno prolaze u oba smera.

Prilaz Hitlerovim očima
Pogled ka bunkeru i Hitlerovim očima

Hitlerove oči su bunker, izgrađen još u vreme nacističke Nemačke za smeštaj brzih brodova takozvanih Schnellboot-ova njihove ratne mornarice tj. Kriegsmarine. Nikada nije pušten sa tom namenom za čega je bunker i osmišljen ali se na kraju rata u režiji JNA dalje doradio i izbetonirao i služio za potrebe vojske.

Sam vojni tunel ima pristup sa strana u vidu prokopa, koji je zamišljen za dostavu opreme u usidrene skrivene brodove.

Ulaz u bunker Hitlerove oči
Čelična zavesa sprečava prolaz većim brodicama prolaz kroz bunker
dubina hitlerovih očiju
Pogled kroz Hitlerove oči na kanal sv. Ante
Ulaz i izlaz u tunel Hitlerove oči

Ispred ulaza tunela-bunkera postavljena je čelična mreža u vidu zavese kako bi se sprečila plovidba i prolaz kroz komforan ali mračan akustični prostor. Dok veslam kajakom prolazim kroz eho huka glisera i brodova u kanalu sv Ante, ali i istovremeno doživljavam obostrane iznenadne talase i pražnjenja u takozvanim Hitlerovim očima.

Tunel je vlažan i u obliku slova „U“ , druga strana izlazi samo stotinjak metara dalje na istoj strani brda malo pod uglom kako prati i obala. Kroz tunel je moguće proći i pešice uredno izbetoniranom stazom kraj koje se nalazi i čelični gelender utiplan uz zid i u jednom delu je poprilično mračno i zagonetno.

Kajak parkiram na šljunčanoj plažici do samog pristupnog tunela i mini marine za turističke brodiće i obilazim bršljenom obraslu crkvicu svetog Ante.

Crkvica sv Ante

Crkvica sv. Ante po kojom je i šibenski kanal dobio ime, potpuno je ograđena, zapuštena sa vododerinom između stena koja prolazi između dva oltara. Zanimljivo je da se crkva nalazi unutar same pećine, u steni i da je unutar same crkvice kamenica koja je uvek prirodnim putem ispunjena izvorskom a možda i potpuno pijaćom vodom.

Velika šteta uzrokovana zapuštenoj ljudskoj savesti i previd da ostavi na propast takvu mističnu sakralnu kapelicu iz 15 veka na vanvremenskom mestu.

Napuštam plave “Hitlerove oči” i veslam do uvale Panikovac gde se i završava odnosno započinje šetalište i uspon ka jednim od najlepših vidikovaca ka šibenskim vratima.

Dobro došli u Šibenik
Topli pozdravi dobrodošlice za sve one koji prolaze kanalom sv. Ante
Pogled na kanal sv Ante u Sibeniku
Pogled sa vidikovca na kanal sv. Ante i Šibenska vrata

Popločana staza vodi do najviše tačke u kanalu sa zavidnim pogledom na grad Šibenik, kompletan kanal sv. Ante, šibenski arhipelag, Zablaće i jezera kao i isturenu i dominantnu tvrđavu sv. Nikole na otoku Ljuljevac.

Kasnije, još jednom sam se prošetao kamenom popločanom brdovitom stazom u simbiozi hrastovih i borovih stabala sa zanimljivim markacijama i tablama, koja informativno vodi pored mora otkrivajući mi perspektivu kuda sam prošao kajakom. Noć je po malo zakačila dan kada su se i solarne svetiljke upalile i uramile šetalište.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This