RUMIJA KRIJE KANJONING IZAZOV

U neposrednoj blizini grada Bara postoji veći broj kanjona koji su idealni za razvoj seoskog turizma i ekstremnih sportova.

Raško Simović | 30.05.2022.

Nekoliko godina unazad, svoje slobodno vreme dok boravim u Crnoj Gori koristim za istraživanje kanjona a posebno dajem akcenat na planine u okruženju Bara gde vrlo često boravim.

Rumija je planina koja se nalazi na Crnogorskom primorju sa pozicijom između Barskog polja i Skadarskog jezera.

Planina Rumija pored prostranih pašnjaka na nekim mestima sadrži nešto listopadnih i četinarskih šuma  a najviši vrh Rumije je na 1593 m.n.v.

Bezbednost je na prvom mestu u istraživanju kanjona

Na izgled Rumija deluje kao suva planina relativno blizu grada, ali poprilično sam bio iznenažen kada sam zakoračio u planinske vrleti jugozapadne strane koja ima viđe različitih izvora i tri rečice Međurječ, Bunar i Željeznicu.

Ovi predeli su fantastični i prvi kanjon koji sam prošao je Rikavac koji polazi od Malih Mikulića gde je prilično ozbiljan deo a neposredno pre Bara ulazi u drugi, novi kanjon. Kaskade nisu velike, prvi je nekih 4-5 metara, druga 3 metara, sledeća je 8 metara i poslednja oko 13 metara. Ovo je kanjon idealan za početnike, nije preterano zahtevan a to najviše zavisi od količine vode u njemu pa ga je u novembru mesecu  gotovo nemoguće proći .

Vruća reka je sledeći zanimljiv kanjon u kojem sam prilikom prvog prolaska kroz njega morao da neplanirano zanoćim. Gledano iz Starog Bara,  kanjon ne izgleda veliki ali je kotlina toliko krivudava da je neophodno bar dva dana za njegov prolazak iz Velikih Mikulića.

Ronjenje je sastavni deo kanjoninga

Rumija je dala još jedan zanimljiv kanjon i to Perin potok koji se pod tim nazivom ne može pronaći na mapama ali ga tako zovu meštani. Perin potok se nalazi između Vruće rijeke i Rikavca. Prilikom njegove posete meštani su me upozoravali da ne ulazim u taj kanjon jer ko je jednom u njega ušao, nikada nije izlazio, što mi je bio dobar signal. U prvom delu do Dobrog dola gde nije bilo vode, nalaze se dve kaskade od 18 metara i 40 metara a u nizvodnom delu gde i leti ima vode nalazi se vodopad od 18 metara ispod kojeg su divlji golubovi kao i kaskade od deset i osam metara. Grotlo samog vodopada je impozantno i veličine je 17 metara.

Međurečka reka završava svoj tok u Malom Kalimanu u ulcinjskoj opštini i krije 12 vodopada neverovatne lepote. U kanjonu Međurečke reke uvek ima vode a u njoj mnoštvo slatkovodnih rakova i pastrmke, sa dosta zelenila a vodopadi su različitih boja. Jedna kaskada je čak od 50 metara i ostavlja snažan utisak.

Po etičkom kodeksu koji važi u društvu entuzijasta koje se bave kanjoningom najlogičnije je koristiti „prirodna sidrišta“ tj. drveće i stene svuda gde može proći uže a nikako postavljati gvoždena sidrišta i osiguranja. U barskim kanjonima postoji samo po koji klin u Rikavcu i Vrućoj reci. U Međuječkom kanjonu i Vrućoj rijeci postoje mesta za evakuaciju što je jako dobro jer većina kanjona su zatvoreni pa prilikom ulaska povratak nazad je gotovo nemoguć a izlaska nema samo do samog kraja.

Kanjoning u barskim kanjonima ima ogroman turistički potencijal.

Kanjoningom se „uz dobre vodiče i opremu“ mogu baviti osobe različitog uzrasta. Promotivno „izvedem“ nekoliko grupa koji su zainteresovani a iz inostranstva postoji ozbiljno interesovanje.

Za one koji žele da se oprobaju u ovom ekstremnom sportu ipak moraju da poseduju stabilnost u ekstremnijim odlukama i da nisu klaustofobični.

Prva grupa koja je prolazila kroz kanjon Komarnice kod Šavnika krajem šezdesetih godina prošlog veka nisu ni znali da će probiti novu sportsko – avanturističku disciplinu. Kanjon Nevideo je sada potpuno komercijalizovan i kroz njega prolaze hiljade ljudi godišnje.

Raško Simović
Raško Simović

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This