REKA TAMIŠ. GLOGONJ. JESEN NA KAJAKU

Kraj same marine „Opava“ pored koje se nalazi istoimeni restoran, udaljeno nepunih 45 km od Zrenjanina nalazi se početna tačka jesenje mikrokosmos avanture.

A. Bzdušok | 31.10.2021.

Do ovog sveta u malom možete stići i preko Beograda, Dunavom do Pančeva pa uzvodno Tamišem do Opova. Samim tim što je Tamiš mirna ravničarska reka, biram i kajak koji je konstruisan za mirne vode sa stabilnim dnom i iz kojeg mogu vrlo lako da izađem na nepristupačnu obalu i da se krećem po plićacima i preko potonulih stabala.  

Jesenju atmosferu prave crvenkaste jele koje su se iz nekog razloga osušile i klonule.

U jedinstvenom jesenjem ambijentu i pojačanom vetru, Tamiš je danas pustio maštu na volju i pokušao je prezentovati svoju staru banatsku narav kroz intervale većih talasa nego što to obično jeste.

Paprat i sočevicu na uzburkanoj površini su zamenuli žuti listovi topole i vrbe koji su već velikim delom otkinuti od vetra koji je duvao ovih dana.

Obala Tamiša je oaza kampera, biciklista i pecaroša, naravno i onih sanjara koji uživaju u blagedetima pitome prirode.

Blizina same obale iz naseljenih mesta Opova, Sefkerina i Glogonja omogućuju laku tranziciju iz urbane stvarnosti u jednu potpunu slobodu tela i uma, a pruža kajakašima i kanuistima lak obilazak naselja koje su tik uz obalu ove reke.

Tamiš se u antičkim vremenima pominje kao Tibiskus ili Tibisis a izvire u Rumuniji na Semeničkim planinama na Karpatima.

U svom toku pored Rumunije, prolazi isključivo kroz Banat u dužini 118 km i ima u tom delu samo jednu pritoku a to je Brzava.

Veslanje je lagano, nizvodno i ne predstavlja gotovo nikakav poseban zamor izuzev vetra koji me je ponekad gotovo zaustavljao u mestu.

Ovaj deo Tamiša od Opova do Pančeva već duži niz godina ne spada u plovne puteve, ali najmanje zbog dubine same reke već zbog mnogo popadalih stabla koje niko ne sklanja iz reke pa samim tim i blokira prolaz malo većim čamcima.

Nadomak Glogonja nailazim na vrlo uređenu pripitomljenu plažu sa pravim sadržajem za porodični odmor. Ovo izletište se zove Skela i odlučujem da se opustim uz pripremljene sendviče kraj stare bele topole.

Sanjarim. Zagledan u reku zapažam nekoliko drvenih šajki kako se kreću dok ih tapšanje veslima po površini vode pomeraju napred. Jesenje lišće je svuda po pramcu i šujem povike kako bi im se priključio jer postoji jedno upražnjeno mesto. Odmahujem rukom i pokazujem da imam svoj kajak i kako se žurim u drugom smeru.

Sanjarenje je moj ritual, u kojem doživljavam prijatna osećanja, često i pripadnost, povezivanje sa prirodom i ispunjenje ličnih ambicija.

Nakon sat vremena izležavanja budi me neprijatni zvuk krila u ušima i svoju fantaziju prekidam potpuno prekriven smeđim štitovima, smrdibubama koje su bile svuda po kori topole, kajaku i po meni.

Otresam većinu, i nastavljam veslanje obasjan popodnevnim suncem. Parfem pokvarenog martinija nije me napuštao nadjačavao je miris blatonosnog Tamiša uokvirenog vrbama i topolom.

Pažljivo veslam po pisti na kojoj uzleću mladi labudovi, tek stasali za ozbiljniji let. Pokušavam da ih „uhvatim“ u begu.

Kraj reke usnule njive ubacuju ljude u brzinu kako bi se uzelo više od preostalog trenutka pred nadolazeće hladnoće.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This