REKA MREŽNICA. DONJE PRIMIŠJE

Boja reke je smaragdno plava, jednog trenutka je pitoma i dopušta da pasivno uživate a drugog trenutka postaje usplahirena, puna iznenađenja sa manjim prelazima i vodopadima koji vas prodrmaju i opet samo preusmere u mirniji tok.

Aleksandar Bzdušok   20.septembar 2023 god.

reka mreznica

Reka Mrežnica pripada Karlovačkoj županiji, u Hrvatskoj, leva je pritoka reke Korane.

Misteriozna ponornica dužine 62,6 km, nastaje iz dva kraka: istočne Mrežnice (izvorno se zove Vrnjika pa Dretulja) kod Jaruga i drugog kraka Zapadne Mrežnice (izvorno ime je Sušik ali i Tounjčica, Zagorska Mrežnica ili Zagorska rijeka) kod Drežničkoga polja.

Neobični krajolik kroz koji prolazi ova ponornica i njen magični tok kroz nadzemne i podzemne tokove predstavlja jednu od najlepših krških reka u Hrvatskoj. U svom toku čini svoju ektremnu posebnost a to su i 93 vodopada koji se prelivaju preko sedrenih prepreka i raznolikih kadica.

reka mreznica hrvatska

Kao i Plitvička jezera koja su samo 50-tak km od Mrežnice, korito reke je čarobno izvajano, prepuno sedrenih struktura, a njena čistoća je nemerljiva. Za spust niz gornju Mrežnicu nije moguće koristiti klasični plastični kajak već isključivo gumeni rafting kajak kako bi oštećenja krečnjačkog sedimenta bila što manja.

Voda prolazi kroz niz šupljikavih krečnjačkih stena, koji su u samom sastavu kalcijum karbonat i kao izvrsni prirodni filter daje ovoj reci epitet jedne od najčistijih reka u Evropi.

reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska

Izvor vrela Mrežnice je praktično nemoguće posetiti jer se nalazi na području vojnog poligona Eugen Kvaternik, zabranjenoj zoni površine 240 km2 među četiri najvećih u Evropi.

Nisam bio siguran o detaljima gornjeg dela Mrežnice, ali sam poneo svoj kraći kajak Riot od 3 metara sa kojim sam se spuštao po raznim rečnim tokovima, ali sam se predomislio i definitivno za prvi dan sam odabrao agenciju Kupa sport koji ima vrhunsku logistiku prevoza opreme i odlične rafting gumene kajake.

hrvatska reka mreznica
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska

Vodič Harry iz Nemačke, doseljenik i zaljubljenik u adrenalinske sportove i njegov sin su bili moji domaćini. Gornji tok Mrežnice je i najzanimljiviji za spust kajakom, prelaz preko manjih vodopada bezbedan i za one koji prvi put veslaju.

Polazna tačka je u blizini Primišja sa odličnim parkingom i pristupom za veći broj kajaka.

Skakanje sa većih vodopada je neizbežno i prepuno vrištanja i dobrih utisaka. Tu su oni najviši vodopadi, spomenuo bih Milkovića slap od 8 metara prekriven mahovinom i bigrovim šupljikavim nakitom zvanom sedrena brada. Jezero ispod njega je duboko i može se bezbedno skakati sa najviše tačke. Tu je i zanimljiv Rončićev slap od 4 metara.

reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska

Kombinacija kanjoninga sa skakanjem u duboke bazene, raftinga sa kajakom, kupanja i spuštanja niz tobogane, karakteristika je ovog iskustva na reci Mrežnici. Ima tu i veslanja jer se na nekim mestima Mrežnica širi i usporava. Boja reke je smaragdno plava, jednog trenutka je pitoma i dopušta da pasivno uživate a drugog trenutka postaje usplahirena, puna iznenađenja sa manjim prelazima i vodopadima koji vas prodrmaju i opet samo preusmere u mirniji tok.

reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatksa
reka mreznica hrvatksa
reka mreznica hrvatska

Kraj obale nalaze se mnoštvo kornjača koje za čudo nisu plašljive i dozvoljavaju da im priđete. Mrežnica vodu prima sezonski od kiše i snega, ima samo 3 pritoke i dosta sakrivenih tokova i ponornica.

U kanjon je nemoguće prići sa gornje strane, ima okomite padine koje su obrasle grabom i hrastom.

reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska

Nakon višesatnog spuštanja kajakom po Mrežnici obilazim potpuno pust prostor gde se održava festival Momento Demento u Donjim Primišju.

Skulpture na otvorenom prostoru izgledom zaista pripadaju mračnoj psihodeličnoj psytrance muzici.

Tu se nalazi i Robinzon kamp za potrebe festivala i niz pratećih objekata za sadržajniju programsku radionicu.

reka mreznica hrvatska

Ispred impresivne pozornice za alternativnu muziku, pod nazivom “The Swamp” nalazi se trenutno ogoljena skulptura Daniel Popper-a a pored nje sa sličnim pagodama su mesta za umetnike i Dj-jeve koji iz njih puštaju muziku. Iz tih drvenih struktura po svemu sudeći bila je postavljena rasveta koja je obasjavala ova umetnička dela u skladu sa stvaranom muzikom.

Preplivavam na drugu stranu reke i njuškam oko impresivnih skulptura od drveta.

mreznica reka hrvatska
reka_mreznica

Šetajući po prirodnom amfiteatru, čujem u daljini muziku koja izlazi iz skulptura u vidu odjeka.

Ipak to nije bio odjek festivalske dark muzike već oštar lavež pasa koji se približavao. Ograda koja deli ovaj prostor pripada vojnom poligonu Eugen Kvaternik čija upozorenja uočavam prekasno. Nisam puno odugovlačio već opet sve sa odećom skačem u prečisto korito Mrežnice i plivam do mosta gde sam ponovo, rekao bih bio „na sigurnom.“

reka mreznica hrvatska

Predveče stižem u robinzonski kamp Leskar kraj same reke Mrežnice. Slučajno je vlasnik kampa imao prigodnu svečanu večeru pa sam bio pozvan i na piće a i na bogato pečenje koju nisam odbio. Uz smeh za zajedničkim stolom pričali smo o prirodnim temama, onim koje su nas kao ljubitelje prirode takve i spojili.

reka mreznica hrvatska

Noć pored reke je uvek ista, vlažna, prohladna, prepuna sumljivih zvukova divlih životinja.

Ali jutro kada dođe i polako se sa maglom probudi sve što postoji u reci i oko reke, postaje mnogo savršenije i pitomije.

reka mreznica hrvatska kamp

U kampu postoji opcija smeštaja u drvenim bungalovima, neograničene mogućnosti za pripremu i uživanje u hrani i samoj pripremi obroka. Nekoliko kanua na samoj reci mi je dalo ideju da ne koristim svoj kajak već iznajmim kanu i sa njim obiđem okoliš. Kako se magla podizala, tako sam i ja upoznavao predivnu obalu donje reke Mrežnice. Kanu je stabilno plovilo, potrebno je samo savladati njegovu dužinu i onda postaje vrlo upotrebljiv.

reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska

Obala je magična, prošarana žutim cvetovima lokvanja, trskom i mahovinom koja pruža posebnu odoru bigrovih stena.

reka merznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska kajak camac

Obala reke Mrežnice mame svojim mirisom i lepotom ali i istorijskom baštinom, a tu mogu izdvojiti stare mlinove brašna odnosno vodenice. Uglavnom su preuređene u restorane ili u kućice za odmor.

Punjenje baterija je na vrhuncu i moj polazak za Srbiju je sve izvesniji. Šator koji je bio potpuno mokar nakon prespavane duge noći, ponovo je suv i mogao je da se zapakuje sve sa ostalim stvarima.

reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska
reka mreznica hrvatska

Dok kalendar okreće svoju stranicu po nekom uređenom protokolu, ja sam uveren da ću se sigurno dogodine vratiti i nastaviti istraživanje donjeg toka Mrežnice pa sve do Karlovaca.

Reka Mrežnica kako je zovu meštani obala simbola Duge Rese ima mnogo toga da otkrije samo ukoliko ste lojalni prirodi a zainteresovani da upoznate i unutrašnjost atrakcija u Hrvatskoj.

reka mreznica hrvatska
Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This