kajakom po Ramskom jezeru

RAMSKO JEZERO. POSLEDNJI DANI ZIME

Na području opštine Prozor severno od Mostara, u severnoj Hercegovini, nalazi se lokacija zanimljivog akumulacionog jezera nastalog 1968 godine pregrađivanjem korita reke Rame.   

Aleksandar Bzdusok 25.04.2023 god

Ramsko jezero je ušuškano između planinskih masiva Ljubuše, Raduše, Makljena i Vrana a neobičnu lepotu mu daju njegovi otoci i poluotoci. Na ovu posebnu lepotu se teško možete pripremiti, jednostavno je potrebno uploviti u njegove vode i uživati u akvarel plavoj boji.

Dužina jezera je 12 km i pristojan zalogaj za celodnevnu kajak avanturu. Nekoliko malih ostrvaca, Škarine, Umac i Luke prekidaju jedinstvo modre vodene površine i daju pečat ovom neobičnom pejzažu.

U BiH su nekad postojala naselja Luke, Bruša i Škarine a uobičajeni život u tim mestima prekinuo je projekat izgradnje veštačkog jezera. Sve je potopljeno a vekovna ognjišta, verski objekti i posedi su ostali duboko ispod površine.

Veslajući ka ostrvu Škarine nailazim i na ostrvce Luke na kojem pronalazim ostatke starog groblja i kaldrmu koja je delimično izvirila iz vode.

Ispod površine ovog jezera nalaze se preko 1000 različitih objekata koji su potopljeni prilikom izrade ove akumulacije. Kada je nizak vodostaj na svetlost dana izlaze pojedine zidine, ograde, groblja i putevi.

Jedan od centralnih pozicija pripada i poluotok Šćit sa Franjevačkim samostanom iz 15 veka i crkvom Svete Marije. Zanimljiva je i bronzana skulptura “Poslednja večera“ od kipara Kuzma Kovačevića.

Boja jezera je neobična, tirkizno zelena do indigo plave, što sigurno utiče glinena muljevita podloga.

Ovaj meni do sada neistraženi biser Hercegovine na samo 70 km od Mostara pružio mi je izvidnicu da ga ponovo posetim sa toplijim vremenom.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This