KORČULA. PUTEVIMA MARKA POLA

Vreme je dozvoljavalo da se odvesla preko Lumbarde  do uvale Vela Pržna gde smo podigli kamp i ohladili vino. Nikada neću zaboraviti večeru na Korčuli kada smo sasvim slučajno otkrili da nam je „tonus“ hleb proklijao od vlage u kajaku.

A. Bzdušok | 05.08.2018.

Otok Korčula pripada južno dalmatinskim otocima i po veličini je šesto jadransko ostrvo. Pelješki kanal koji ga deli je na najužem delu oko 1200 metara.

Obala otoka Korčula je dugačka 182 km i posle ostrva Krka je najnaseljeniji.

Bez obzira na težu povredu na ruci Raško prihvata izazov na višednevno veslanje po otoku Korčula. Gips se skinuo čim se osetio miris mora i blizina Pelješca.

Prilikom dolaska na Pelješac, posetili smo Stonske zidine, fortifikacijsku celinu iz 14 veka koja je sa dužinom zidina od 5,5 km najduža u Evropi. Zidine započinju i završavaju se sa tvrđavama Koruna u Malom Stonu i Veliki Kaštio u Stonu. Najveća tvrđava je zapravo Bartolomeo koja se nalazi u usklađenoj prirodnoj sredini iznad Stona.

Ceo poluotok Pelješac je pregrađen ovim monumentalnim zidinama iz odbrambenih razloga kako bi se Stonska solana zaštitila, a ona je bila velika finansijska potpora Dubrovačkoj republici.

Stonska solana je jedna od najstarijih aktivnih solana u Evropi i branje soli se nije menjala 4000 godina i to samo uz pomoć mora, vetra i sunca.

Prilikom prvog obilaska ostrva kajakom, opredelili smo se da na ostrvo dođemo kajakom a da sav višak opreme i automobil ostavimo na Pelješcu u Kampu Nevio koji je zaista imao odličan pristup do same obale, što nam je značilo da se logistički kajaci pripreme, napune opremom, hranom i vodom i da automobil sa viškom stvari ostane na sigurnom a ne na nekom parkingu.

Do grada Korčula nam je trebalo nekih dva sata veslanja uz odmor i fotkanje. Na Korčuli je zaista zanimljivo prošetati po gradu, pa smo to iskoristili u obilasku katedrale Svetog Marka i kuće Marka Pola.

Obilazak ostrva je tekao u smeru „kazaljke na satu“ što znači da se u prvom delu našlo i ostrvo Vrnik koji je pravi usnuli biser hrvatskih otoka.

Na njemu je vredno videti kamenolome iz kojih se izvlačio kamen za izgradnju Dubrovačke palate, Kneževog dvora, gradskug sata, kao i za izgradnju Aja Sofije u Istambulu, budimpeštanskog Parlamenta i Bele kuće u Washingtonu. Pločnik na Stradunu u Dubrovniku takođe je od kamena sa Vrnika. Mesto Škoj na samom ostrvu govori da je uprkos razvijanju turizma ovde vreme davno krenulo unazad.

Škola je zatvorena, na plesnom podijumu i na boćanju dugo niko nije igrao. Zapuštene i napuštene kamene kuće od suhozida i natpisi očajnih vlasnika koji ne mogu da prate korak sa vremenom.

Vreme je dozvoljavalo da se odvesla preko Lumbarde  do uvale Vela Pržna gde smo podigli kamp i ohladili vino.

Nikada neću zaboraviti večeru na Korčuli kada smo sasvim slučajno otkrili da nam je „tonus“ hleb proklijao od vlage u kajaku. Pod otkriljem čeone lampe i čaše crnog vina i nisu nam puno smetale mlade stabljike na kriškama hleba.

Uvale nakon Vele Pržine su svaka za sebe savršene, tu je Pavja Luka, Orlanduša, Bačva i Pupnatska Luka.

Sa južne strane Korčule preveslali smo nazad do severoistočne strane pa smo uspeli da obiđemo i uživamo u nekoliko lepih uvala između ostalih i u uvali Žrnovska banja i Velo Vrbovica sa nekoliko impozantnih vila kraj mora.

Noć smo proveli na malom ostrvcetu u samoj korčulanskoj luci, u uvali Luka. Morali smo galebove da pomeramo kako bi postavili šatore. U neposrednoj blizini čula se muzika iz nekog bara, pa nam je palo na pamet da otplivamo sa ostrva na šetalište po flašu piva. Nekako je sladak umor prevagnuo od mirisa Ožujskog piva pa smo se ipak opružili da se odmorimo za sutrašnju akciju.

Sutra ujutru još malo smo se šunjali oko korčulanskih magičnih zidina i nastavili veslanje ka poluostrvu Pelješac.

Pravo mesto gde se osećamo kao kod kuće se nalazi između Viganja i Kučišta, utočište svih onih koji vole vetar i vodu kao i sve ekstremne sportove.

Tu su Water Donkey i kampovi Maestral i Antony Boy. Prosto smo uživali  u broju aktivista u Kite surfingu, kajaku i jedrenju na dasci. Obala i sve oko nje je potpuno podređena sportovima na vodi i sve vrvi od ekipe koja je odlično zagrejana za sve vidove avantura.

Nakon 3 dana veslanja, shvatili smo da će se drugi dolazak na Korčulu mora desiti.

Auto kamp Nevio u Orebiću na Pelješcu :

https://www.nevio-camping.com

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This