PREMANTURA. KAMENJAK. OTOK DINOSAURUSA

Ogromna biološka raznolikost, edukativne višejezičke turističke table i putokazi  koje su postavljeni u makiji koja je oivičena crnim hrastovim šumama i paleontološki ostaci obeležavaju ovu regiju veoma atraktivnu.

A. Bzdušok | 04.07.2015.

Na Kamenjak se može stići iz pravca Pule koje je udaljeno 10 km i u sklopu mesta Premantura a preko mesta Volma ulazite u ovaj neviđeni krajolik. Da bi ušli u Donji Kamenjak i u ovaj značajni medulinski arhipelag, potrebno je platiti ulaz kolima u iznosu od 80 kuna dok se ulaz biciklom i pešice ne naplaćuje.

Naziv Premantura potiče još od vremena Rimskog carstva kada se taj deo poluostrva i nazivao Prumunturium Polaticum, što bi u prevodu značilo Pulski rt a kasnije po tome je i dobila današnji naziv.

Kao stratešku bazu odabrali smo kamp Adria Stupice koji se nalazi uz samu zapanjujuću Jadransku obalu. Kamp je bio relativno zauzet, ali za šatorsko mesto i parking za automobil nije bio problem i sama blizina mesta gde se može spustiti kajak je bila perfektna. Ovaj kamp je potpuno predodređen avanturi a pored svih mogućih vodenih sportova, najviše bih istakao surf i jedrenje na dasci. Sam položaj severoistoka sa južnim vetrom “jugom” daje poseban pečat da ostanete još koji dan duže.

Šator i nešto malo stvari smo smestili i raširili između dva alepska bora, koji su nam posebno obeležila šator, auto i odeću svojom lepljivom smolom. Iskrena preporuka je dodatna prekrivka bar preko dana kada su velike vrućine i kada se smola cedi sa drveća.

Ogromna biološka raznolikost, edukativne višejezičke turističke table i putokazi  koje su postavljeni u makiji koja je oivičena crnim hrastovim šumama i paleontološki ostaci obeležavaju ovu regiju veoma atraktivnu. Čistoća mora je po nekim časopisima takva da se samo u području Medulinskog i Pulskog akvatorija nalaze preko 200 jedinki inteligentnih kljunastih delfina.

Obala Kamenjaka duga je gotovo 30 km i njega možete posetiti u periodu od 7h do 22h i nakon tog vremena ga morate napustiti pa je kampovanje u toj oblasti strogo zabranjeno.

Uvala Školjić je vrhunsko mesto za sve vrste sportskih aktivnosti ali je najviše baziran na izdavanje kajaka, dasaka za surf kao i SUP dasaka. Upoznali smo par dobrih momaka instruktora  koji su tamo u službi dobrog raspoloženja i vrhunske obuke tehnike jedrenja.

Prelepa stena i morska pećina  pre same uvale Kolombarica može probuditi vaše avanturističke receptore.

Samo zaronite ispod stene i naći ćete vrhunsku pećinu čije plavetnilo navodi na istraživanje a možete se uspenjati na sam otvor par metara višlje. Ukoliko ostavite kajak na samoj litici stene koja ima tako idealno mesto za spavanje ispod nje, morate obratiti pažnju da vas popodnevni maestral može ozbiljno namučiti da se vratite u kajak, a talasi mogu dobro da vas protresu i da vam oduzmu svari koje niste dobro pričvrstili u kajak.

Takvu dramu sam doživeo prethodne godine kada sam kajakom trosedom, sinom i suprugom obilazio Premanturu pa se vreme nakon ronjenja u pećini toliko promenilo da nas je vetar Maestralun (jači od Maestrala) namučio tako da smo jedva napustili stenovitu obalu kako bi nastavili put.

Na samom Rtu Kamenjaka kod plaže Mala Kolombarica nalazi se pravi Rombinzonov raj  koga možemo nazvati i igralište za odrasle uz beg od civilizacije.

Kultni beach Safari bar nam je pao kao tonik na isušenu dušu. Kao pali sa druge planete niski barski stolovi i klupe su haotično raspoređene između grana i žbunova, stene i kamenje služe kao stolice, tobogan izrađen od debelih užadi i drvenih točkova, ljuljaške koje pružaju pogled ka mediteranskom nebu i moru.

Na tom mestu nalazi se i atraktivno mesto za skakanje sa stena, na nekim mestima je visina i 13 metara koja je zaista rezervisana za spektakularne skokove i za nabeđene instagram avanturiste koji skaču na noge .

Raška znam ceo svoj punoletni život. Odličan je penjač, pa smo se oprobali u slobodnom penjanju – deep water solo veoma zahtevnoj i atraktivnoj veštini koja može biti veoma opasna ukoliko se okliznete na žilet oštre stene. Specifičnost penjanja po stenama iznad mora kada su vam prsti mokri a stena nepredvidljiva predstavlja pravo zadovoljstvo i osveženje. Ispod vas za svaki slučaj, nalazi se more pa kada počnete da otkazujete nema drugog izbora do padanja u vodu.

Od uvala bih istakao još i uvalicu Radovica, plažu Njive, plazicu Plovanje. Posebno je prelepa šljunkovita plaza Pinižule koja je okružena borovom šumom u kojoj uvali možete pronaći i tragove dinosaurusa u steni a pogotovu roniti na dah u prečistoj vodi.

U okolini plaže Pinižula nalazi se i edukativna staza dinosaurusa koju možete obići za 40 minuta. Ukoliko ste pasionirani istraživač i pravi avanturista postoji na rtu Grakalovac retka nalazišta fosilizovanih ostataka stopa dinosaurusa koji su se hranili biljkama ( sauropodi ) i mesoždera ( teropodi ) starih 98 miliona godina .

U okvru Kamenjaka nalaze se 11 nenaseljenih otoka: Bodulaš, Ceja, Trumbuja, Fenera, Šekovac, Fenoliga, Levan, Levanić, Prekontura Škoj, Škoj od Pomerca i Porer .

Na Fenoligi se mogu pronaći preko 140 otisaka dinosaurusa ali za to vam je potrebno da pređete nekim plovilom ali nikako nemojte pokušavati da preplivate sa Kamenjaka jer su morske struje veoma ozbiljne, što je i jasno obeleženo na javnim tablama.

Na otoku Poreru, koji nam je bio najzanimljiviji zbog svoje veličine, lepog svetionika koji je visok 30 metara i izgrađenog 1846 godine nismo mogli da se iskrcamo iz kajaka jer su nas pratili vrlo agresivni psi koji su bili toliko besno lajali da smo odustali od svake pomisli na izlazak na ostrvo. Morske struje oko samog otočića Porera dostižu uz pomoć vetra i do 3 čvora. Čvorovi predstavljaju meru za brzinu koja se koristi u pomorstvu i avijaciji. Nautička milja koja se danas često koristi širom sveta iznosi za 1852m/3600s = 0,514m/s (1,85km/h) tako da je mera za brzinu plovila ili brzine vetra 1 čvor  1,85 km/h.

Sa istočne i zapadne strane poluostrva nalaze se sedimentne stene sa amonitima, fosilima prastarih životinjica u obliku spirala.

U nekoliko navrata sam obišao ovaj zanimljiv krajolik biciklom, i takav osećaj je zaista fantastičan. Sve ono što se moglo videti sa vode prilikom vožnje kajaka, sada sa kopna izgleda potpuno drugačije. Prolazeći biciklom prašnjavim putevima Premanture, poistovetio sam se sa poznatim takmičenjem  u MTB Kamenjak Rocky Trail-u koji početkom aprila okuplja vrhunsku ekipu i samu elitu planinskog biciklizma.

Turistička biciklistička staza se zove Orhideja, po endemskim orhidejama koje se mogu pronaći u ovoj oblast) i dužine je približno 12 km. Siguran sam da vas neće ostaviti ravnodušnim kada na vrlo kreativan i brz način obiđete značajne punktove i prelepe pejzaže.

Naravno da prašina daje poseban začin ovim stazama, sve dok uživanje na biciklu prekine po neki pobesneli vožač terenskog automobila koji pomahnitalo proleti pored vas i ostavi vas u neverici.

 Ipak više preporučujem tokom leta obilazak poluostrva kajakom a van sezone na proleće i jesen kada nema toliko turista, obilazak Premanture biciklom i pešice.

Iskreno vožnja kajakom je ispala prava poslastica i odličan način da uživate u potpunosti u usamljenim šljunkovitim plažicama koja će vam dati osveženje tokom vrelih letnjih meseci. Brutalni Mad Max izgled prašnjavih automobila na ulicama Pule i Medulina  postaje fetiš i jasan znak opredeljenja da ste bili poseti divljoj Premanturi.

Ekskluzivnost u mom pogledu idealnih destinacija navele su me da po četvrti put posetim ove predele.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This