planinarenje-na-brdo-sveti-ilija

POLUOSTRVO PELJEŠAC. SVETI ILIJA. ZMIJSKO BRDO

Uspon na vrh Sveti Ilija na Pelješcu

Penjati planine dok ste na moru je deo čarolije. Pa zašto i ne ispenjati najvišlji vrh na Pelješcu dok ste već tamo? Zašto to i ne učiniti da vam bude što teže pa da krenete u 13h popodne?

Aleksandar Bzdušok   03.05.2023

peljesac-poluostrvo-penjanje

Naravno da to ne predstavlja problem ukoliko ste na takve stvari navikli. Ovog puta izbegao sam redovnu pojavu i već svakodnevnog dežurnog smarača Maestrala, pa sam odložio kajak u „sigurnu“ uvalu i uputio se na Zmijsko brdo ili kako ga još nazivaju Mons vipera zbog istorijski zabeleženih i potvrđenih prisustva kolonija zmija otrovnica, tj poskoka.

Uspon na Sv. Iliju je moguć iz 3 različita smera. Jedan put vodi iz Karmena i Bilopolja, drugi preko zaseoka Urkunića i za mene možda i trenutno najlogičnije srazmerno poziciji gde sam se našao jeste put od Gornje Nakovine.

sveti-ilija-ulaz-na-planinarsku-stazu

Rampa označava da se asfaltna deonica puta završava i uplivava u makadam gde se nalazi jasna tabla o lovištu.

Duge iscrpljujuće vožnje kajaka na moru zameniti sa takođe lekovitim dugim pešačenjem po planini za mene zaista nije predstavljao dodatni utrošak energije u vremenu za odmor već naprotiv esencijalno punjenje baterija na drugačiji način.

Najviši otok Pelješca, Sveti Ilija, nekada je imao i istoimenu kapelicu koja je uništena višedecenijskim uticajem gromova a ostaci se mogu i videti.

Nakon dugog makadamskog vijugavog puta uz prečice koje sam savlađivao kako bi se sklonio od sunca nailazim na šumski put i lovačku kućicu.

staza-ka-vrhu-sveti-ilija-peljesac
planinarska-kucica-peljesac

Nakon više od pola sata stižem i do kamene planinarske kućice na visini od 800 m/n v koja je izgrađena  pre više od jednog veka kao mesto odakle se išlo u lov na šakale a sada pristojno renovirana ali zaključana.   

sveti-ilija-planinarenje-peljesac
planinarenje-peljesac-poluostrvo

Staza ka vrhu još jednim delom vijuga kroz borovu šumu, a zatim prelazi u kamenjar i kršku golet  pokriven na nekim mestima busenjem trave i mediteranskim biljem koje mogu biti sigurno sklonište i potencijalna dobra osmatračnica zmijama kojih u ovim predelima zaista ima.

planinarenje-po-otocima-hrvatske
pogled-na-greben-sa-svetog-ilije
peljesac-otok-panoramski-pogled
planinarski-uspon-peljesac-hrvatska

Na samom vrhu, pločom obeležen, nalazi se drveni krst i gomila kamenja koje su ostaci stare kapelice. Visina od 961 metar i poseban položaj odaje fantastičan panoramski pogled sa jednih od lepših vidikovačkih pogleda na Korčulu i samo mesto Orebić. Ka severu je neverovatan prizor ka Hvaru i Biokovu a Mljetu i Lastovu sa južne strane.

statua-na-vrhu-sveti-ilija
panoramski-pogled-na-korčlu-sa-peljesca

Negde niže se nalazi i malo udubljene u steni sa primetno oštećenim kamenom statuom.

More svetluca na popodnevnim sunčevim zracima dajući smaragdnu boju dok se na talasima vidljivo vide aktivnosti adrenalinskih ovisnika pokrenutih idealnim vetrom.

peljesac-na-vrhu-svetog-ilije

Zadržavam se na grebenu i na široko uživam u dobrim odlukama koje donosim ovih dana. More me svakako čeka kao i dalji obilazak morskog plavetnila. U povratku trčim kompletnom stazom, prija mi svežina u delu šume koja me je ponovo sačekala na nekih pola puta. Ne smeta mi ni škripa u desnom kolenu a to povezujem sa dosta vremena koje provodim u kajaku uz nedovoljno kretanja na koje sam navikao.

Talasi ponovo plešu pod mojim stopalima a zavijanje šakala je svakim novim zalaskom sunca sve intezivniji.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This