OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA. VIA FERRATA

Živopisna Ovčarsko-Kablarska klisura udaljena je od Zrenjanina na oko 230 km položajem u centralnom delu Srbije na samo 15-tak kilometara od Čačka. Ovčar i Kablar su planine koje se odlikuju strmim stranama koje se završavaju ka meandrima reke Zapadne Morave (stari naziv je Moravica ).

A. Bzdušok | 18.05.2019.

Pored mnogobrojnih manastira koji su čuvari srpske baštine i kulture, skrivena u stenovitom kršu nalazi se i crkva izgrađena u pomen Svetom Savi  na mestu gde je on proveo deo svojih isposničkih dana.

Crkvica Savinje nalazi na strnim stenama u pećini sa središnjem delu planine i ka našem putu ka Ferati Turčinovac koji od restorana Dom gde vršimo pregled ferata setova uzanom šumskom stazom vodi putokazom ka lokalitetu Savinje.

Pored crkvice se nalazi izvor i isposnica Savine vode na 510mnv, gde teče voda iz stene i koja je po predanjima lekovita. Koristim priliku da nakvasim desno rame, desno oko i desni skočni zglob, koje me muče podjednako više od godinu dana.

OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA. VIA FERRATA
OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA. VIA FERRATA

Via feratu Kablar su izgradili entuzijasti  i  članovi čačanskog kluba Armadiljo i njihovi prijatelji iz Užica, Kraljeva, Beograda i ostalih gradova. Odlično mesto za sve one koji nisu imali prilike da se okušaju sa penjanjem po „ čeličnom putu“ kako se još drugačije i zove via ferata, do onih koji zaista koriste sve načine penjanja, pa i ovakve osigurane bezbedne penjačke staze. Visina ferate je 45 metara, što je negde dužinski oko 6o metara a ime je dobila po pećini Turčinovac koja se nalazi kao završnica adrenalinske avanture na nadmorskoj visini od 560 metara.

OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA. VIA FERRATA
OVČARSKO-KABLARSKA KLISURA. VIA FERRATA

Staza je osigurana i zaštićena sajlama, klinovima, navezima, čeličnim armaturnim stepenicama i  merdevinama.

Sa obaveznom opremom koju obezbeđuju vodiči grupa ovaj uspon se može smatrati vrlo uzbudljiv i veličanstven sa prelepim pogledom na meandre Zapadne Morave i krševite moćne stene oivičene gustim šumama.

Na mestu same pećine Turčinovac za svakog učesnika ferate sledi i silazak tj abzajl niz liticu sa fantastičnim pogledom na Ovčarsko – Kablarsku klisuru. Abzajl je planinarska tehnika spuštanja niz osigurano uže a naziv je nemačkog porekla “abseiling” što je u prevodu – spuštanje niz stene.

Spuštanje niz stenu do šumskog dela gde se račvaju putevi za silazak nazad u Ovčar banju ili nastavak penjanja stazom na sam vrh Kablara. Na samom vrhu Kablara (889 m.n.v ) se nalazi jedan od lepših vidikovaca u Srbiji koji zaista otvara pogled na kilometarske meandre Zapadne Morave, planinu Ovčar i čačansku kotlinu. Nedaleko od vidikovca nalazi se i planinarski putokaz sa svim okolnim manjim i većim planinarskim vrhovima i njihovim nadmorskim visinama i položajem.

Na sam vrh Kablara može se stići na nekoliko načina i obeleženim stazama a za one sa manjom kondicijom i dobrim delom sa kolima. Na vrhu smo zatekli i jednog motociklistu na KTM koji se popeo na sam vidikovac.

Nakon silaska sa blaže strane Kablara, pravimo nezaobilaznu wellness relaksaciju u Ovčar Banji u bazenima termalne i lekovite vode. Ovakav završetak dana uz prijatan ručak u obližnjem restoranu čini ovu mikro avanturu u potpunosti ispunjenom.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This