OTOK PAG. TAMO GDE JE ZEMLJA NAJBLIŽA MARSU

Ugnježden ispod planine Velebit dobro zasoljen vetrovima i izložen buri tokom cele godine nalazi se stenoviti i na prvi pogled potpuno ogoljeni otok Pag. Zbog samog surovog kamenitog izgleda poistovećuju ga sa marsovskom površinom.

Aleksandar Bzdušok | 29.03.2022.

Veliki deo ostrva nije pokriven vegetacijom, kroz stenovite prikaze pomaljaju se aromatične mediteranske biljke koje pasu dobro maskirane ovce boje kamena. Sir koji daju paške ovce nadaleko je poznat u svetu i njegova proizvodnja je limitirana zbog samog broja ovaca.

Na otok Pag sam krenuo kolima sa svom pratećom opremom i kajakom na krovu autoputom preko Zagreba ka Senju sa pauzom kod tvrđave Nehaj iz 1558 god  pa direktno na trajekt od Prizne do Žigljena.

Trajekt ide vrlo često i transfer traje pola sata gde sam već shvatio da je ostrvo zaista stenovito i puno kamena. Mnogo stena i kamena.  

Zbog rata u Ukrajni, gorivo je ovih dana poskupelo toliko da više ni za 120 eur nisam mogao da sipam pun rezervoar dizela u moju limenu zver na točkovima.

Prvenstveno početak dana sam želeo da iskoristim u potpunoj suprotnosti od goleti koje sam zadesio samim pristupom na ostrvo. Poseta čarobnom mestu Lun na najsevernijem delu otoka bio je raj za oči nakon stenovite egzotike. Asfaltirani put se kreće sredinom ovog izduženog poluostrvskog krajolika a usput su mesta u slikovitom ambijentu Jakišnica, Dudići i Potočnica. Daleko sa iste strane ostrva pruža se Lošinj a sa desne strane Otok Rab.

Ime potiče od italijanskog rta Lun ( Punta Lunga ) i udaljeno je oko 20km od grada Novalje.

Maslinjak u Lunu se smatra prirodnom bankom genetski različitih maslina sa jedinstvenim DNK. Ova stabla maslina daju pristojnu količinu plodova od kojih se u lunskoj uljari dobija maslinovo ulje.

Lunski maslinici čine preko 8000 stabala, sa jednim manjim brojem divljih maslina što je retkost u svetu. Starost pojedinih maslina je veći od 1500 godina, maslinjaci su ispresečeni makadamskim putem pa se sasvim lako orijentisati po čitavoj oblasti. Ulaznice se plaćaju ali sredinom marta u kamenim kućicama za informacije nije bilo gotovo nikoga.

Starost maslina nije teško odrediti opštom činjenicom da maslina rasti prosečnio oko 1 mm godišnje pa se i tako došlo do staristi masline prečnika 4 metara koji se deli na dve strane.

Tu se nalazi i najstarija maslina stara gotovo 2000 godina.

Neobično visokim suhozidima čak preko 2 metara su pregrađene parcele, iz razloga što ovce u toku leta obožavaju i brste drvo masline pa iz preventivnih razloga i postoje.   

Smeštaj sam pronašao preko interneta u Matajni u apartmanima Galapagus na samom doku kraj mora i sa sobom sa pogledom ka plaži kod izuzetnog gazda Zvonka. To je bila i strateški dobra pozicija za treking trku Life on Mars koja se pripremala za dva dana.

Avanturu kajakom sam započeo sa idejom da se ne forsiram zbog sutrašnje trail trke na 15 km. Opremu sam napakovao u kajak i zaveslao sa predivne plaže Ručica. Osećao sam se dobro, vreme je bilo fantastično i more bez talasa.

Pažnju mi skreće sam prilaz plaži Beriknica sa izrazito neobična 3 kamena koja su bila u vodi očito vremenom odvojeni od matične stene sa planine. Iznad plaže veoma dominantna stena Stogaj , penjački raj i jedan od najlepših inspirativnih mesta zbog svog oblika i izgleda marsovske površine za svakog avanturistu.

Mesto na kojem samo stena pravi hlad, uz potpuno odsustvo rastinja, Stogaj ima preko 20 penjačkih smerova isturen sa nadrealnim pogledom ka morskoj uvali i Marsovskom pejzažu.

Ovaj prirodni toranj uz miris mora i soli pruža savršen pogled ka Paškom zalivu. Velika važnost soli daje Pagu posebnu stratešku mapu još od vremena grčkog i rimskog carstva.

Nedaleko od uvale Slana nalaze se ostaci logora iz 1941 god čije su ruševine još uvek vidljive stotinjak metara od mora.

Na kraju uvale Slana nalazi se i Via Ferata Life on Mars koja je dostupna od 2020 god u dužini od 100 metara na samo 2 metara od mora. Ne preterano zahtevna, na nekim mestima gotovo teško prohodna bez držanja za sajlu koja služi i za osiguranje.

U periodu kada je more mirno taj deo se može prepešačiti uz samu obalu gde voda doseže preko kukova ali je zabavno proći je u oba smera, tamo nazad. Ferata set sam namenski poneo u kajaku i ovo je bio odličan predah za predstojeće veslanje po Maestralu kroz Paška vrata.

Na samom rtu nalazi se kamena Crkva sv Kristofora kao i usamljeni beli svetionik sa stepenicama do njega koji je i zadnja tačka pre izlaska u nemirni pojas Velebitskog kanala.

Skrivene uvale i mnoštvo plaža kojih je gotovo teško zaobići kada ste u kajaku, čisto prozirno more, prefinjeni i pikantni ukus paškog sira i hladovina najstarijih maslina . protkale su paškom čipkom moje misli za ceo život.

Moje misli su protkane paškom čipkom oslikanom sa mnoštvom plaža i skrivenih uvala. Čisto prozirno more, prefinjeni ukus paškog sira i hladovina maslina mi ne daju mira.

Otok Pag je mesto očaravajuće sirove lepote. Meni je ponudio najveći broj beskrajnih plaža za sanjarenje kao ni jedan otok do sada.

 Posebna aroma paške vegetacije je čarobna magija koja vas vodi na Mars najkraćim putem.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This