otok-pag-kajak-avantura

OTOK PAG. DRUGA STRANA MARSA

Jedan od tri otoka do kojeg možete stići kopnenim putem ali bez čekanja i peripetija na trajektu jeste i otok Pag. Prepoznatljiv je sa obale kao mesečeva površina utopljena u moru osobito severna strana koja je okrenuta Velebitu. Jaki nepredvidljivi vetrovi koji zasoljenu sumaglicu raspršuju po otoku čini kamenitu površinu besplodnom.

Aleksandar Bzdušok  25.04.2023

otok-pag-kajak-avantura

U ranijim posetama ovog zanimljivog ostrva nisam stigao da obiđem potez drugog štoka paških vrata koji neodoljivo podseća na suprotni deo od Metajne ka rtu sv. Kristoforu.

Uz miris mora i soli skrivene uvale imaju posebnu draž a sličnost paškog krajolika sa Mesecom ili Marsom daje posebnu dozu mistike.

Vela lokva koja se nalazi na paškom ledniku u okruženju surovog kamenjara zauzima posebno mesto zanimljivosti na Pagu. Nikada ne presušuje i čini glavno pojilište za ovce i ostale životinje.

marsovsko-dvoriste

Žablji kreket iz jezerceta je dominantan i para duboku tišinu koja vlada ovim delom otoka. Slobodno puštene ovce od mila Biliške koriste ovo pojilo jer se u njemu krije izvor pitke vode.

otok-pag-hrvatska
crkvica-na-otoku-pagu

Nastavak odnedavno poznate planinarske staze „druga strana Meseca“ odnosno sadržaj zanimljivih trasiranih staza koje su i odlično obeležene – Zaton , zatim  Sveti Jure  i Mikula  vodi do ostataka crkve sv. Nikole. Mala uvalica i crkvica koja nema krov i nije baš u zavidnom stanju  ali na zaista neverovatnom mestu, pleni svojom položajem i pogledom na pučinu. Do nje je moguće doći kajakom i kopnenim putem.

Crkvice su izgrađene na svim strateškim vrhovima otoka Paga i imaju veoma jak uticaj na versku posvećenost stanovnika Paga.

otok-pag-rt-mikula
otok-pag-kajak-avantura

Nedaleko od crkvice na samom rtu, nalazi se usamljeni jarko crveni svetionik Punta Mikule.

Hodajući stazicom i krševitim izbrazdanim liticama nailazim na posebno zanimljiv prirodno-geološki muzej zanimljivih stena koje vode sve do uvale Mali Zaton a kasnije i do jednog fantastičnog mesta, uvale Velikog Zatona. Blizu same obale dva zanimljiva ostrva, Veliki i Mali Maškalić koji dobri poznavaoci poistovećuju sa oblikom krokodila.

kajak-avantura-pag
planinarenje-otok-pag-kamena-strana
planinarenje-otok-pag
kamene-skulpture-otok-formacije

Viševekovni uticaji vetrova sa Velebita, padavina i soli destilirao je napravio ogrebotine i posebne lunarne  stenovite formacije po celom ovom predelu. Svetlucanje na napaćenim stenama i više nego je izraženo.   

Otok Pag je zaista prepun istorije. Nezaboravne tehno žurke i muzika sa jednih od najlepših plaža na Jadranu vozaju vas kroz paške pejzaže i mogu da vas vrati sve do kamenog doba. Ali to je posebna priča i ne uklapa se u pustolovine koje upražnjavam sa kajakom. Sreća je i što za sve postoji sezona, pa svako u različitim mesecima dobija ono što traži.

otok-pag-pejzaz
rituali-na-otoku-pag
rituali-otok-pag
kajak-avantura-pag
otok-pag-mali-zaton

Obala nikada ne spava i nudi dovoljno prostora za sve vrste stimulansa.

Ostatak popodneva uživam u duboko povezanim sećanjima. Pre više od 30 godina radio sam u Vlašićima, mestu na krajnjem jugu otoka Paga u jednom Novosadskom hotelu pa sam poželeo da ponovo osetim pašku jagnjetinu zalivenu pivom.

druga-strana-meseca-hrvatska
otok-pag-kajak-avantura
otok-pag-pejzaz-veliki-zaton
otok-pag-pogled-dron
pejzaz-otoka-paga

Danas se na tom mestu nalazi odmaralište Zavičaj za Hrvatske iseljenike u Mađarskoj, delimično renoviran ali u okvirima kakov je i postajao. Plaža Uvala je i dalje jedna od najlepših na otoku.

Nedaleko, i dalje područje koje smo i mi i meštani nazivali Blato gde smo se premazivali lekovitim muljem i tako se šetali plažom i uživali u pogledima. U takozvanom prirodnom Kvasilu nalaze se brojne biljne i životinjske vrste i poprilično nemate osećaj da se posle ovog zamočvarnog područja nalazi beskrajno čisto morsko okruženje. Pripada Evropskoj mreži Natura 2000 koja se bavi zaštitom ovakvih prirodnih rezervata.

SO, SIR i ČIPKA

U Jadranskom moru je toliki salinitet vode da od 1m³ morske vode možete dobiti oko 30 kg morske soli.

Na otoku Pagu južno od istoimenog grada u plitkoj laguni se upravo i nalazi najveća solana u Hrvatskoj, na površini od 225 hektara.

Nezaobilazna kupovina Paškog sira u sirani Gligora čija asocijacija bura, ovca i čovek svakako povezuje otok Pag gde se proizvodi najpoznatiji autohtoni ovčiji sir.

mesto-metajna-otok-pag
noc-u-metajni-otok-pag
noć-na-otoku-pagu

Paški sir i njegova aromatična supstanca potiče od ishrane ovaca mediteranskim biljem koja jedino može da opstane na nemlrosrdno isuđenom i zasoljenom tlu. Kadulja, drala i koromača koja raste između kamenja zasoljena morskom vodom omogućila je da paška ovca pripremi osnovu kako bi nastao ovaj specijalitet.

Gligorin Paški sir se isporučuje u nekoliko varijanti zrenja, mladi od 3 meseca, srednji od 6 meseci i zreli sir od 12 meseci. Poseban specijalitet je jako stari sir koji je od 2 godine. Moj favorit je svakako zreli sir ali za posebne prilike da zagolica nepce odličan je stari sir.

Ukoliko želite pravu uspomenu sa Paga, onda je to svakako neki dekorativni predmet sa detaljem paške čipke. Ona je postala sinonim za nešto tradicionalno za grad Pag i na glavnim ulicama se mogu pronaći zanimljivi detalji čipke na posteljinama, stolnjacima, crkvenim odorama i modnoj konfekciji. Ove rukotvorine su delo strpljivih i veštih paških žena koje čuvaju mediteransku tradiciju.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This