otok molat

OTOK MOLAT. ZAROBLJEN TRENUTKOM

More se sablasno povuklo tokom noći i toliko smirilo, da sam izlazio napolju da pogledam da li je još uvek tu. Kada ste sami u svojim solo avanturama, čula su vam izoštrena na posebnom nivou, neviđeni oprez postoji kao stražar eventualnim mogućim problemima.

Aleksandar Bzdušok   10 juli 2023 god.

otok molat hrvatska`

U Zadarskom arhipelagu, na manje od dva sata trajektnom vezom, između Dugog Otoka i otoka Ista nalazi se ostrvce Molat. Pored ovećeg mesta Molat koji ima luku, nalaze se još dva mesta takođe uvučena u kopno sa šarmantnim lučicama, Brbulje i Zapuntel.

otok molat
otok molat
otok molat
otok molat

I pre nego što se trajekt zarotirao i otvorio svoju čeljust u luci u mestu Molat, zapazio sam napuštenu zgradu na samom rubu strme litice. To je bila i prva početna tačka obilaska ostrva. U napuštenoj kasarni na samom početku rata 1991 godine ušuškanoj na samoj obali, u novijoj istoriji nalazila se i škola. Ne tako zadugo.

otok molat
otok molat
otok molat
otok molat hrvatska
otok molat

I ona je u ovom veku ostala sablasno prazna jer više nije bilo učenika na ostrvu.

Obilazak Molata napao sam iz uvale Jazi koji pruža solidne logističke uslove za pripremu kajakaških aktivnosti. Tu se nalazi istorijski lokalitet koji svojim izgledom u potpunosti zaokružuje glad, suze, tiha umiranja i stradanja boraca iz Dalmacije u drugom svetskom ratu u ovom talijanskom koncentracionom logoru.

otok molat
otok molat
otok molat
otok molat
otok molat hrvatska
otok molat

Tu su i dalje vidljive logoraške stražarske kule i ostaci pratećih upravnih zgrada iz čijih prozora raste drveće. Samo jedna mala stazica kroz zaraslu travu vidljivo pokazuje da se ovakvo mesto pre želi zaboraviti nego predstaviti zainteresovanim i znatiželjnim.

Severna obala je očekivano jednostavna, bez nekih posebnih isticanja, planinskih struktura i potpuno je bez ljudi. Nekoliko uvala kao što su Lipić i Karstulj a kasnije i Vodomarka zaslužuju svoj pristup i sa kopnene strane za sve one avanturiste koji žele da se osame i da ne budu otkrivene čak ni u sred letnje sezone.

otok molat
otok molat

Oslikavajući kajakom i njegovom oštrom ivicom uvale koje su se nizale, nekako sam potajno priželjkivao da naiđem na nešto posebno, gde ću napraviti konačište i pojesti pripremljeni obrok iz konzerve. I desilo se to neopisivo čudo da se ulogorim na mestu gde su neki Italijani sa jahte pravili roštilj a pre samog zalaska sunca volšebno i napustili plažicu u zalivu Zadarljan pa je obala ostala na usluzi samo meni.

otok molat
otok molat

Bar sam tako mislio u početku idilične večeri.

Predivnu noć prekinuo je intezivni šum pacova iz okolnog šipražja i niske makije. Hranu gotovo da nisam znao gde da sakrijem do samog suvog odeljka na kajaku jer kako je krenulo, ove štakorske horde bi zasigurno pregrizli šator da sam imao bilo kakvu hranu u njemu.

More se sablasno povuklo tokom noći i toliko smirilo, da sam izlazio napolju da pogledam da li je još uvek tu. Kada ste sami u svojim solo avanturama, čula su vam izoštrena na posebnom nivou, neviđeni oprez postoji kao stražar eventualnim mogućim problemima.

otok molat
otok molat

Jutro i kupanje u posebnoj peščanoj uvali čija obala i morska trava iz vazduha neodoljivo podseća na matericu. Prošlo je gotovo 30 minuta izležavanja u jutrnjoj idili bez talasa. Zatim nastavak putovanja ka Zapuntelu . Tu je još jedna plažica za zabeležiti, uvala Vranač takođe ima odličan kopneni pristup ali plaža je potpuno zapuštena sa bačenim smećem i gomilom nanešene plastike i smeća na samoj obali i stenama.

otok molat
otok molat
otok molat kajak

U ne toliko dalekoj istoriji, otok Molat je bio pod senkom hrasta crnike, ali se njegovom eksplatacijom pretvorio u otok niskog grmlja sa vrlo malo šume sa ponekim istaknutim oazama u samim naseljima. Ime je dobio po latinskoj reči za med, Melatusu.

O čistoći mora kao za veći deo dalmatinskih otoka ne treba dodatno opisivati. Kristalno čistu morsku površinu najlakše je istraživati maskom i perajima koje mi uvek stoje pripravne na samom pramcu kajaka.

otok olat

Ovaj otok nema vode i snadbeva se preko brodskih cisterni.

Uvalu Zapuntel sam sa namerom preskočio jer sam planirao da se u nju vratim i odatle nastavim ka otoku Ist. 

Plaža Zašibenski se nalazi odmah iz rta gde osluškujem prirodu.

otok molat

Pejzaži  me prate kroz maštu i slobodu kretanja. Kako je vreme prolazilo, stene su mi postajale slične, bez neke nove energije i sa olujom misli da sutra napustim ranije otok i odveslam na susedni otok Ist. Nebo se polako dimilo crno kada sam ušao u luku Zapuntel. Moje telo u ritualu umora i klonulosti polako je izvlačilo kajak na obalu. Noge su proklizavale po algama na spustu za manje brodice. Potpuno neopaženo sam uplivao u ritam uvale.

Utičnicu za punjenje mojih izlapelih aparata sam pronašao blizu prodavnice sa zamrzivačem za sladoled.

otok molat

Poslednje što se sećam jeste da sam naslonio glavu u ravni sa morem i držao otvorene oči do poslednjeg trenutka. Iz ušiju mi je procurela zaostala slana voda još iz uvale Zadarljan.

Tog jutra sam konačno shvatio da su ljudi obično zarobljeni trenutkom. Na mojim putovanjima imam uvek rukom ispisane kratke crte plana putovanja i nekih osnovnih bazičnih detalja. Taj podsetnik me prati kao osnovna ideja putovanja, ali se on izoštrava ili menja svakim danom dok sam na moru ili planini.

Mnogo toga zavisi da li će sve biti poklopljeno a zasigurno je i neivesno da će vremenski uslovi da diktiraju drugačiji ishod i produktivnost.

Dan posle…

Telesni mamurluk je nestao kroz prepakivanja suvih vreća i još od sinoć mokrih stvari koja se od količine soli nikako ne mogu lako prosušiti.

Nakon doručka opušteno sam dozvolio stidljivom talasu da me izvuče iz tesnaca Zapuntela ka pučini, ka već predstavljenom susednom otoku Ist koji je mahao iza otočića Skrivalice.

Otok Molat će sačekati nekoliko dana kako bih ga obišao u nastavku.

otok molat
otok molat

Nekoliko dana kasnije popodnevni maestral žvakao me je obalom poluotoka Bonastera. Punih tri sata veslanja južnom obalom bez pauze i kao da mi je laknulo kada je obala otoka Ista potpuno iščezla a zamenuo ga miran zaliv iza ćoška poluotoka Bonaster .  

Veliki deo ostrvskih napuštenih kasarni JNA obilazio sam iz godine u godinu. Na ovom poluostrvu na temeljima i ostacima postojećih austrougarskih utvrđenja koje je po svemu sudeći koristila i JNA  nalazi se i nekoliko strateških vojnih objekata ili tragovi njihovih baza.

otok molat

Istraživanjem jedinog postojećeg dokumentarca pronašao sam da je na tom potezu do kasarne bilo moguće doći morskim putem i ne postoje pristupni putevi. Sa otvorenije strane nalaze se artiljerijska gnezda bez topova, ukupno 4 komada koji su povezana tunelima.

Sa druge strane nalazi se pristup za brodove i nedaleko od njega se nalazi ukupno 6 napuštenih kasarni takozvana vojna baza Bonaster, u potpuno devastiranom stanju a na samom vrhu sa pogledom na uvalu Brgulje nalaze se ostaci stare austrougarske tvrđave gde se nalazio radar za potrebe mornarice.

Obilazak ovih lokaliteta je dosta zahtevan i gotovo nemoguć bez gps uređaja jer staze ne postoje sem logične koja vodi od sidrišta na severnoj strani do kasarne.

otok molat

Od vetra zaštićeni Brguljski zaliv nekada je bio kopneni, odnosno bolje rečeno vidljivi deo Molata, ali sada je on potopljeni morski deo u potezu jugoistoka.

Mesto Brgulje nalazi se nasuprot poluostrva Bonaster, sa starim delom uvučenim u brdo i novim sa brodskim pristaništem Brgumul i plažicama sa uređenim betoniranim šetalištem. Na kraju šetališta je omanja neuređena plažica, sasvim dovoljna za lagani pristup kajaku. U daljini brodska cisterna sa pitkom vodom koja napaja krvotok ostrva.

otok molat

Tu sam i završio ovu avanturu na otoku Molat sa sadržajem koji je bio sasvim očekivan. Svako ostrvo nudi ono što najbolje ima, dok imam utisak da se ovo ostrvo nekako stidiljivo provlači sa svojim sadržajem, kao da želi da se sačuva od ivesticija i gradnji nekih ozbiljnijih turističkih objekata.

otok molat

Ova destinacija je zapravo idealna kao sidrište za jahte i sasvim bezbedna stanica na Jadranu, sklonjena od jakih južnih vetrova i udarnih talasa za vreme bure.

Za mene još jedan zamrznuti pogled u more, dodir ljubavi koje ona pruža a koju vreme ne može izbrisati.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This