OTOK  LOŠINJ – PUTEVIMA MEDITERANSKIH DELFINA

Otok Lošinj je deo cresko – lošnjskog arhipelaga kojem pripadaju još i otoci Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane i Male Srakane i dosta malih nenaseljenih otočića.

Aleksandar Bzdušok, 20 septembar 2020

Ukoliko putujete na  Lošinj a dolazite iz pravca Vojvodine najlakše je kretati se autoputem preko Zagreba ka Rijeci i nešto pre nje potrebno je skrenuti ka otoku Krku. Sa Krka na Mali Lošinj ćete stići preko trajekta iz Valinske za Cres. Kada ste već stigli na Cres do otoka Lošinja jedanaestog po veličini jadranskog otoka se stiže preko mosta kod grada Osor na Cresu.

Otok je pretežno stenovit sem u zapadnom delu poluotoka Kurila gde ima peščanih plaža. 

Mali Lošinj je glavno naselje na jugoistočnom kraju i veće je od Velikog Lošinja, smešten je u uvali Augusta, najvećeg zatvorenog zaliva ovog ostrva dugačkog 5,6 km.

Nekada davno je Veli Lošinj (Velo selo) prednjačio svojim brojem stanovnika od Malog Lošinja (Malo selo), ali se Mali Lošinj kroz razvoj pomorskog saobraćaja preobrazio i pretekao ga po veličini.

Sa severne strane ostrva mogu se videti planinski venci Velebita kao i obale ostrva Rab i otoka Pag a južna strana je okrenuta ka otvorenom moru i za mene uvek zanimljivija i lepša za istraživanje.

Namera mi je bila da se stacioniram u kampu Čikat koji je smešten u predivnoj uvali Čikat u samoj borovoj šumi na jugozapadnoj obali. U periodu kada sam posetio ovaj kamp, broj posetioca u kampu je bio zanemarljiv zbog epidemije Korone pa sam i poziciju šatora iskoristio da budem što bliže mora.

Kamp Čikat je otvoren tokom cele godine, u sklopu kampa je i veoma zanimljiv Aquapark a udaljen je od Malog Lošinja 15 min šetnje, tj oko 2 km lepom stazicom kroz šumu. Takođe se na putu do centra možete snadbeti hranom iz Lidl-a ili Konzuma koji završava posao u svakom vidu kupovine za kamperske potrebe. Obližnji Cres je još uvek uspeo da se odbrani od globalizacije ovakvih velikih lanaca trgovina.

Za prvi dan sam odlučio da pešice napravim kružnu pešačku turu zbog nezgodnih talasa na moru i umora od putovanja pa se usmeravam na obilazak južnog i jugozapadnog dela obale. Staza koju planiram vodi do uvale Krivice i kasnije usponom uz brdo gde bih potražio perspektivu sa pozicije Crkve Svetog Ivana.

Ova trasa vodenim delom se i naziva staza ili put delfina jer se u tom potezu, ukoliko budete imali sreće, mogu videti jato delfina kojih u lošinjskom akvatorijumu ima oko 180 jedinki.

Predivno sređena uvala Čikat, uglađeni hotelski kompleks Bellevue i Butik Hotel Alhambra kao i stazica kraj mora sve do plaže Borik i istoimenog  Mediterranean bar-a  čini ovaj deo Lošinja izazov za svaki vid rekreacije biciklom ili pešice.

Plaža Sunčana uvala ili Veli Žal je pitoma šljunčana plaza okružena borovom šumom i može se do nje doći autobusom iz Malog Lošinja. Potpuno je opremljena sa svlačionicama, sanitarnim čvorom i tuševima, restoranom i naravno preplavljeno je turistima.

Lungomare tj put kraj samog mora vodi do sledeće plaže Borik koja je idealna za porodice sa manjom decom zbog prikladnog pristupa moru. Tu se betonski put gubi i kreće stazica od tucanika i kamena, pomešano sa šumskom zemljanom stazom. Kada sam planirao ovu šetnju u kampu dobio sam predhodne instrukcije od ozbiljnog bicikliste iz servisa inače takmičara u planinskom biciklizmu da će biti “ozbiljan posao” i takoreći mučenje da se uzpentram uz veće stene i uske stazice po šumi.

Kasnije kako sam nastavio putem do plaže Porta Šešula i Vela Draga uvideo sam da je odlično što se ovog puta nisam opredelio na biciklistički obilazak već prijatnu šetnjicu sa kupanjem u svakom skrivenom biseru južne strane Lastova.

Temperatura mora je bila osvežavajućih 22 C, i nekako svakih sat vremena pešačenja sa plažice na  plažicu sam imao i set plivanja u prečistoj vodi.

Dužu pauzu sam napravio na početku šljunkovite uvale Sunfarni Bucht koja je idealna za ronjenje na dah i izležavanje po belim oblucima. 

Do sledećeg zaliva Krivica potrebno je iz uvale Sunfarni Bucht pronaći malu stazicu kroz šumu koja kasnije izlazi na sasvim dobro obeležen makadamski put. Uvala Krivica je u potpunosti dobro zaštićena u šumi sa uređenim stolovima za kampovanje. Ovo je i ujedno zaklonjeno sidrište za jahte i brodiće, koji su tu pronašli mirno mesto za boravak tokom dana.  

Od uvale Krivice stazicom i kamenim stepenicama na 230 met nadmorske visine uspenjao sam se na greben gde se nalazi parking a koji je logistički odličan za posetu nekoliko prelepih plaza na južnoj strani otoka Lošinja. Nedaleko od puta na uzvišenju koji vodi od Velog Lošinja do Mrtvaske nalazi se Kapela- crkvica Svetog Ivana koja ima predobri pogled ka Velom Lošinju.

Nedaleko od kapelice u aprilu mesecu niz brdo Sveti Ivan odvija se ekstremna biciklistička trka Downhill Lošinj dugačka 1,8 km i spušta se vrtoglavo do Velog Lošinja.

Takođe Lošinj je deo i prelepe MTB trke koja se vozi preko 4 hrvatska otoka a kreće iz Baške na Krku preko Raba, Cresa i završava na Lošinju.

Na samom jugoistoku nalazi se gradic Veli Lošinj i svojim bojama zgrada odaje osećaj posebnog šarma.

U samom centru nalazi se župna crkva Svetog Antuna Opata Pustinjaka izgrađena 1774 godine a iz ove male prirodne luke polaze turistički brodići koji vode za otok Ilovik kao i za brojne uvale do kojih je moguće doći samo sa morske strane.

Ukoliko planirate noćni život na otoku Lošinju, mislim da ga je teško pronaći, takav je koncept celog ostrva.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This