OTOK BRAČ. NAJTOPLIJA PLAVA

Nailazeći na zanimljive šljunkane uvalice shvatio sam da se vreme menja i da su talasi postali nepodnošljivi za dalje veslanje, pa sam izabrao drugi deo dana za obilazak Drakonjine pećine poznatije kao Zmajeve pećine.

A. Bzdušok | 13.09.2019.

Na otok Brač koji pripada srednjoj Dalmaciji se može stići na više načina i to zavisi od mesta gde vam je krajnje odredište. Jedan od mogućih je preko Makarske odnosno trajektom do Sumatrina na Braču, što za vreme sezone nikako ne preporučujem ( iz ličnog iskustva ) i iz Splita trajektom za Supetar za nekih 50 min.

Takođe može se doći i sa katamaranom do Milne sa kojim se stiže za 30 minuta ali je on namenjen za one koji putuju bez automobila.

Cena trajekta po osobi iznosi oko 4,5 eur a za automobile iznosi 22 eur. u jednom smeru. Slične su cene za polazak iz Splita i iz Makarske ali u Makarskoj je trajekt veoma ograničen sa brojem vozila, a pored toga što imate i kupljenu kartu, prioriteti su dostavna vozila koja putuju na Brač.

Brač već više od 10 godina ima svoj aerodrom i sa Zagrebom ima svakodnevnu liniju. Za vreme letnje sezone Brački aerodrom je dobro povezan i sa nekim Evropskim metropolama kao što su Beč i Prag.

Brač je najveći srednje-dalmatinski otok, treći po veličini na Jadranu a dužine oko 40 km, i širine oko 12 km. Veliki zalogaj za produženi vikend, ali kako godine prolaze, nije mi više prioritet da potrošim previse vremena u preveslavanju otoka čija je razuđenost velika i dužine 175 km da bi ih samo zaokružio, već da upotrebim što više rekvizita, veština i opreme i da iskušam suštinsku esenciju ovakvih destinacija.

Mesto za bazu koje sam ovoga puta odabrao je kamp Aloa koji se nalazi samo 2 km od poznatog letovališta Bol neposredno uz more. Kamp je sakriven u staroj borovoj šumi i poseduje svoju sopstvenu plažu sa mogućnostima da se iznajmi sit on top kajak, bicikl, daska za jedrenje ili da unajmite instruktora za kitesurfing.

Za prvi dan sam odabrao vožnju kajakom počevši od plaže kampa Aloa južnom stranom ka smeru mesta Milna.

Polazak je bio oko 5h izjutra za vreme bonace i kretao se smerom ka Milni. Svaka uvala i plaza počevši od uvale kod kampa Aloa do Murvice preko Dračeve, Slatine i Malog i Velikog Zagradca imale su veoma slični izgled.

Plaže su okružene vinogradima i uglavnom su šljunkovite sa istaknutim stenama i pločama, veoma prijatne i bez velikih gužvi .

Nailazeći na zanimljive šljunkane uvalice shvatio sam da se vreme menja i da su talasi postali nepodnošljivi za dalje veslanje, pa sam izabrao drugi deo dana za obilazak Drakonjine pećine poznatije kao Zmajeve pećine. Ona se nalazi kod malog mesta Murvica na teritoriji opštine Nerežišća. Ovo je hram poljičkih glagoljaša koji su uparivali dve odvojene tradicije hrišćansku i pagansku. Kontraverzni slavenski mitovi o vukodlacima, vešticama i demonima zmajevima, inspirisali su umetnike verujući u njih da načine zanimljive reljefe u kamenu po kojoj je i pećina dobila ime.

Nakon obilaska samostana iz 15 veka biciklom sam obišao sve ono što sam danas preveslao došavši do uvale Farska. Sa gornje strane makadamskog puta u produžetku nalazio se novoizgrađeni asfaltni put koji vodi iz Vela Farske do Neražišća spajajući najkraćim putem severnu sa južnom stranom Brača.

Za kraj dana izabrao sam zalazak sunca sa najvišeg vrha Vidova gora visine 778 m/nv. Takav zalazak ne treba propustiti jer sa najvišeg vrha Bračkog otoka se pruža neviđeni pogled ka otoku Hvaru kao i na  poluotok Pelješac, Korčulu, Vis, pa sve do Jabuke.

Takođe, izuzetan pogled na Zlatni Rat jedne od najlepših Jadranskih plaža i simbolom otoka Brača. Šljunkovit kamen hiljadama godina se niže niz Vidovu goru stvarajući ovu nesvakidašnju obalu koja u jednom trenutku skreće na desno a kada se promeni vetar i pod uticajem morske struje ima suprotan smer i oblik.

Planina nad mestom Bol dobila je ime po ruševinama crkve Sv. Vido koja se nalazi na 100 met od vrha i po drevnom četvoroglavom slavenskom bogu Svetovid koji je mogao da vidi na sve četiri strane sveta. Na Vidovoj gori je život izgubio i sin premijera engleske Winstona Čerčila pomagajući partizanima kao vojnik.

Ukoliko se odlučite da izbegnete asfaltni put koji vodi od visoravni Knežev ravan, u blizini Nerežišća, možete izabrati teži planinarski put iz Bola koji je veoma atraktivan ali i malo zahtevniji jer se savlađuje visinska razlika od više od 750 metara.

Drugi dan veslanja je bio namenjen istočnom delu ostrva i to od male uvale kod luke Sumartin do uvale Rasotica kod koje sam napravio malu šetnju do napuštenog sela Rasotica.

 Uvala Rasotica je duboko uvučena u kopno i zaista bez puno ljudi sa tek ponekom usidrenom jahtom.

Ka putu ka Rasotici spomenuo bih plažu Puntica kod Sumartina jednu pravu oaza mira, kristalnog čistog mora sa belim oblucima.

Mediteranska klima i temperature mora od 24 C za vreme leta, i potpuno nezagađena priroda gde ne postoje nikakva veća naselja i industrije čini da Brač bude prava oaza za svakog ko voli nenametljiv robinzonski način letovanja.

Sam otok ima 23 naselja koja su podeljena u 7 opština ( Milna, Bol, Pučišća, Neražišća, Selca, Postiran i Sutivan ).

Vraćajući se iz Sumartina, obišao sam i najstarije naselje Škrip staro više od 3000 godina a koje danas jedva broji dvadesetak kuća.

 U blizini nalazio se kamenolom Rosahe iz kojeg je vađen kamen za gradnju Dioklecijanove palate.

Prastanovnici Brača su bili Dalmati, ilirsko pleme i vešti gusari koji su pljačkali brodove u Sredozemlju. Tradicija gradnje kamena, posebna izvedba kuća, suhozida, otvora i krovišta posetiocima posebno daje poruku iz prošlosti.

Treći dan je bio rezervisan za obilazak južne strane Brača od uvale Milna do uvale Blaca.

Polazak kajakom je bio iz uvale koja gleda na Splitska vrata u mestu Milna koje je najveće naselje na zapadnoj obali otoka Brač. Do ovog mirnog mestašceta koji se razvio oko dvorca Cernić se može stići katamaranom iz grada Splita. U blizini Milne nalaze se četiri šljunkane plaže (Pasika, Lucice, Maslina, Osibova). Oko Milne se nalazi gusta borova šuma i moderna ACE marina koja je po mom mišljenju ozbiljno narušila čistoću same uvale.

Uvale koje su zanimljive da se istaknu su Lučice, Maslinova, uvala Smrka, Krušica i konačno uvala Blaca koja mi je bio i cilj današnjeg dana. Vreme mi nije dozvolilo da se popnem do same Pustinje Blaca ali sam to ostavio za neki drugi dan.

U uvali Smrka nalazi se pomorski vojni potkop JNA koji danas služi kao utočište povremenih ribolovaca iz obližnjeg arhipelaga.

—————————————————————————————————————————-

Put prema Milni me je uvek vodio preko Bobovišća gde je ujedno i mesto boravka Vladimira Nazora , tačnije u Vičjoj Luki .

Ovo si i citati iz njegove pesme :

“Ako se ikada opet vratim
Bit će to sred zore rubinima posute rumene
Ko onda kad rosu po travi smo zelenoj brali
Kad zaljubljena bila si u mene.
Ako se ikada opet vratim
Bit će to sred jutra – a vjetrić od majstrala,
Sjećaš se kada si rekla da nema na svijetu
Što ne bi za ovu barku na laganom vjetriću dala?”

Moj dolazak Braču je svake godine potpuno izgledan dok putujem po Dalmaciji. Brač je zaista nešto posebno pa sam ga posetio i motociklom na godišnjicu BMW kluba Dalmacija.

Bračane bije glas i po škrtosti i otuda mnogo viceva ima o njima. Možda ima neke istine o tome ali svi smo po malo škrti kada smo na Braču. Valjda je teško ovakvo lepo ostrvo deliti sa nekim.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This