KANJON ZRMANJE. NOVIGRADSKO MORE.

Podno planine Poštak u mestu Zrmanja vrelo na 325 metara nalazi se izvor reke koja 70-tak kilometara drobi i useca brutalni Velebitski kameni krš. Njene pritoke su lička Ričica i Otuča kao i Krnjeza, vodom i lepotom nadarena Krupa.

Aleksandar Bzdušok 03.05.2022.

Krupu sam posetio u opuštenoj šetnji od ušća u Zrmanju pa sve do njenog izvora. Zrmanja ima neobični tok, u Mokrom polju zna da presuši a kada pomislite da će nastaviti da se kreće i ulije u Krku ona iznenada skreće ka Erveniku gde poprima svoj stalni tok.

Nakon mesta Žegar i visokog kanjona, reka prolazi preko mesta Bilišane odnosno Muškovca kroz Obrovac i zatim se konačno relaksirana uliva u Novigradsko more.

Moja namera i jeste da obiđem Zrmanju uzvodno od ušća reke u Novigradsko more atraktivnim kanjonom pa sve do Obrovca.

Put preko Zadra navodio me je na Maslinicu i plažu tačno preko puta malog ostrvceta Školjić. Oprema koju sam upakovao u kajak je standardna za jednodnevni izlet na moru pojačan kišnom jaknom.

Savršeni pogled na kanjon sa Pariževačke glavice

Ulazak u kanjon Zrmanje je spektakularan i može se reći da je filmski.

Ne bez razloga filmski, jer se na vrhovima kanjona, lokacijama Paklenice i južnog Velebita nalazila scenografija divljeg zapada gde se snimao film Winnetou od početka 60-tih godina.

Boćata voda je mesto gde se mešaju morska i slatka voda, prepuna je brancina, cipala i jegulja kao i hobotnica, sipa i lignji, ribari intezivno krstare sa mrežama između planinskog procepa sa jasno obeleženim plovnim putem. Na nekim mestima polovina rečnog korita Zrmanje je samo 20 cm, tek toliko da se kajak jedva provuče nenasukan.

Pogled sa Pariževačke glavice

Zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode i liticama preko 200 metara koje su se okomito dizale iznad mene, kanjon Zrmanje me nije tako olako propuštao u svoj zagrljaj.

Negde u liniji vidikovca Pariževačke glavice zahvatilo me je nevreme od 30-tak minuta sa talasima koji su mi prelazili preko kajaka. Nakon toga od olujne jačine ostao je samo slabiji vetar koji se igrao sa mojim kajakom i usmeravao na onu stranu obale kojoj nisam imao nameru da se približim.

Nakon izlaska iz moćnog kanjona Zrmanja ka Obrovcu menja svoju sredinu i postaje delimično pitomija i pristupačnija. U Obrovcu koji ima uređenu obalu za pristan turističkim brodovima nalaze se i ostaci srednjovekovne tvrđave Kurjaković. Obrovac je važio za važan trgovački centar koji je povezivao Dalmaciju i Jadran sa unurašnjosti Hrvatske.

Oproštaj sa mirnom Zrmanjom od samog ušća i početak one nemirne i divlje je barijera Jankoviča buk gde se nakon 17 km slobodnog plovnog toka Zrmanja menja ka svom uzbudljivom smeru ka izvorištu.

Povratak kroz kanjon nizvodno i pogledi sa neke drugačije perspektive, neki novi momenti i mir kakav zaslužujem.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This