reka krupa i kudin most hrvatska

IZVOR REKE KRUPE I KUDIN MOST

U momentu kada kročite na most koji svojim kamenitim poskocima spaja dve obale između usidrene trske i šaša, shvatate da postajete deo neobičnog velebitskog krajolika. Naime, reka Krupa u svom toku od samo 11 km satkana je vezama ogoljenih kamenih litica i čak 19 slapova prefinjenih oblika i veličina sa brojnim jezerima sa mirnijim tokom koji u pravim trenucima obuzdavaju buku u ovom neobičnom mestu koja pruža duševni mir i spokojstvo.

Aleksandar Bzdušok | 28.04.2022.

Na samo sat vremena vožnje iz Zadra na području Obrovca, blizu malog mestašca Golubić nalazi se ova čarobna mikro lokacija i spomenik kulture.

Takođe ukoliko dolazite iz Srbije preko Zagreba i autoputa za Split, potrebno je da izađete na čvoru Maslenica i istim putem se usmerite ka Obrovcu. Nakon toga put vas vodi ka desno i selu Golubić Obrovački. Kada stignete do stare škole skrećete desno lokalnim asfaltiranim putem do mesta gde možete ostaviti vozilo.

IZVOR REKE KRUPE I KUDIN MOST

Dovoljno je dvadesetak minuta pešačenja pristojno obeleženom kamenitom stazom, koja će svakim metrom popuštati i praviti sve lepšu perspektivu fantastičnog pejzaža oko Kudinog mosta.

Kudin most je i ljubavna priča stara dva veka, dužine je 109 metara i kroz kreketanje žaba i žubor vode opisuje upornost i posvećenost jednog istorijskog momka  Jovana Veselinovića zvanog Kude koji je uspeo da premosti karakterističnim suhozidom od bigrovih blokova dve obale reke kako bi osvojio ruku devojke Milije u koju je bio zaljubljen i tako preveo svatove do njene strane obale.

Ukupno 19 slapova i vodopada ulepšavaju tok Krupe a jedan od zaista dominantan i odmah prepoznatljiv Deveterac koji se nalazi tik iznad Kudinog mosta a koji se sastoji od 9 bigrenih kaskada koja u žuboru kriju beskrajne kontraste ispranih velebitskih krečnjačkih stena.

Slapovi Deveterca na Krupi

Most je neverovatnog oblika, širine samo 1,5 met isklesan i uklopljen između prelepe prirode a do danas svih dvanaest bigrovih lukova je odolelo brojnim vremenskim izazovima uz samo dva ranije urušena luka koja stradala nakon ozbiljne bujice i velikih nanosa prirodnog materijala niz reku.

Put kroz kanjon je u potpunosti prohodan za malo veštije planinarske skitnice, kroz prijatni šumoviti kraj i sa ponekom preprekom na mestima gde je zbog prolećnog topljenja snega na nekim mestima voda nešto viša.

Potrebno je i preći malu ferratu koja je sasvim simbolična kako i žablji kreket koje najavljuje nešto veliko. U suštini stvari se ne desi baš ništa u ovoj skrivenoj lepoti iza monotonije krša.

Na južnim obroncima Velebita u selu Krupa nalazi se izvorište reke Krupe koja nakon opuštenijeg toka pored manastira Krupa iz XIV veka, probija i ispira kamenjar Dalmatinske Zagore i u smiraju se uliva spokojno u reku Zrmanju kojoj predaje obilje vode. Dalje reka Zrmanja nastavlja da dubi filmski kanjon nakon kojeg se uliva u zatvoreni morski zaliv odnosno Novigradsko more.

Manastir Krupa

Seosko gazdinstvo i radoznale koze

Na samom ulazu u Golubić, legendarni reno 4 i dalje u voznom stanju u “lokalu”

Reka Krupa u njenom kratkom toku prima dosta pritoka i vrela, jedan koji sam uspeo da obiđem jeste i kilometarska Krnjeza. Reka Krupa svojom brzinom na trenutke menja i svoju strast.

Srpski manastir Krupa u izobilju prirodnih lepota

Ipak kretanjem uzvodno nakon filmske scene brojnih slapova dolazite i do mesta u kojem ćete udahnuti duhovno i kulturno blago i zabeležiti svedočanstvo koje pleni ovim krajem.

Manastir Krupa je smešten nedaleko od izvora istoimene reke i jedan je od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji koji pored manastira Krke i Dragovića svedoči slovo i rukopis Jevanđelja i kodeks srpskog pravopisa.

Manastir je nastao još 1317 godine u vreme kralja Milutina i spada u najstarije u dalmatinskoj Eparhiji.

Sada već više od sedam vekova ovaj manastir u svom duhovnom svetu odoleva brojnim izazovima pod plaštom Velebita i burnih dana u kojima je teško bilo zadržati razum u težnji identiteta pravoslavnog naroda.

I konačno dolazim do mesta rađanja nešto što je izvorna snaga i srca ove živopisne rečice podno Temzine.

Između velike skupine kamenja i oblutaka u svom prirodnom čudu, voda izbija iz velebitskih stena toliko snažno da prosto nisam imao utisak da je to izvor već neka vrsta bujičnog gejzira. 

Izvor reke Krupe

U povratku obilazim detaljnije Urošev mlin koji ispred sebe ima kanal i jezerce koje smiruje bujičnu snagu Krupe i usmerava prozirnu i ledenu vodu u svoju kamenu dušu.

Fascinantan je ovaj surovi krajolik i tekuće blago koje je smaknuto od pogleda i komercijalnih najezda turista. Još uvek možete stići na neka čarobna mesta koja su manje „izvikana“ ali sa lepotom neopisiva.

Kudin most, ljubavna priča.

Spoj Krupe i Zrmanje opisao sam u posebnom blogu ovde .

Takođe avanturu kajakom po divljem kanjonu Zrmanje možete pročitati ovde.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This