FINSKA. SAVU SAUNA U MUURAME

U Finskom narodu sauna pripada svakodnevnom ritualu kao što je spavanje ili ishrana a u zemlji koja ima približno 5 miliona stanovnika procenjuje se da postoji bar 2,5 miliona sauna. Kroz dugu istoriju sauna koje su pravljene od blata, životinjske kože i kamenja pa do današnjih modernih sauna sa električnim pećima može se slobodno reći da su Finci posebno opsednuti izlaganjem tela toplotom i vlagom.

Aleksandar Bzdušok | 25.03.2011 god.

finska savu sauna u muuramefinska savu sauna u muurame

Podaci o tradicionalnim saunama i korišćenju istih se mogu pronaći u mnogim studijama, časopisima, web prezentacijama ali jedna posebna magija izlazi iz saune koja se zove savu sauna.

Prolećna avantura i poseta Finskoj je upravo bila sa ciljem kako bi na što lakši način upoznao sa finskom tradicijom i ujedno  sa jednim od najvećih proizvođača sauna na svetu, fabriku Harvia.

finska savu sauna u muurame

finska savu sauna u muurame 

U oblasti Baltičkog mora načini kupanja u znoju su svedeni na sličan princip zagrevanja vulkanskog kamenja koje emituje temperaturu oko sebe, zagreva vazduh i u takvom izolovanom prostoru korisnici sauna vrše inhalaciju različitim aromatičnim uljima i prirodnim biljem.

Veoma prepoznatljive „savu“ saune se najčešće koriste u javnoj upotrebi, nalaze se na atraktivnim mestima kraj jezera i atmosfera u njima je neopisiva.

finska savu sauna u muurame

U okolini grada Muurame, kraj zaleđenog jezera nalazi se jedna takva „savu“ sauna koju su domaćini pripremili za posebno veče posvećeno našoj poseti Finskoj. Sauna je izrađena od starih borovih greda a sa spoljašnje strane nalazi se kamin ložište sa pripremljenom gomilom cepanica, dok se unutar saune razvlačio dim od ranog jutra. Sauna nema dimnjak za razliku od standardnih finskih sauna koje koriste peć na drva, već se oblak dima iz ložišta širi po sauni i ispunjava je tipičnom aromom paljenog drveta.

Zidovi dimne saune su bogato nafilovane crnim čađavim naslagama. U praksi potrebno je više od 8 sati da se zagreje sauna na ovakav način urednim i pažljivim tretiranjem vatre u ložištu. Unutar saune preko samog ložišta nalazi se vulkanski kamen u grumenu u količini preko 2 tone.

Nakon 8 sati zagrevanja, vatra u sauna peći se ostavlja da se sama ugasi a zatim se prostorija ventilira otvaranjem glavnih vrata kako bi se ubacio čist vazduh i pripremio za korišćenje.

Iznad vulkanskog kamenja nalazi se pleh sa već uveliko nadimljenim lososom koji je kao specijalitet predstavljen na trpezu u toku korišćenja same saune.

Kraj zaleđenog jezera napravljen je otvor u ledu i do njega pripremljeni put po snegu koji je nagoveštavao početak euforije i psihofizičko blagostanje.

finska savu sauna u muurame finska savu sauna u muurame 

Jedinstveno iskustvo u blagodeti dimne saune i miris dimljenog lososa širio se u sauni i van nje.

Savu sauna je kao objekat vrlo rizičan, kažu da je to tempirana bomba jer vrlo često dolazi do situacije da potpuno izgori od prevelikih naslaga čađi koja je lako zapaljiva i zato posebna osoba vodi računa o njenoj višesatnoj pripremi.

 Ovako zagrejano vulkansko kamenje koje služi kao termički akumulator energije kao i drvo od zidova saune i od klupa odašilju temperaturu narednih nekoliko sati.

Toplota dobijena ovakvim načinom zagrevanja vulkanskog kamenja “Kiuas” je meka, obilna i konstantna za razliku od manjih sauna peći na drva.

finska savu sauna u muurame
finska savu sauna u muurame 

Ovo je najcenjenija vrsta sauna i omiljena je kod meštana ovog grada. Prilikom prvog ulaska sauna majstor Taipale se potrudio da se unapred brezove grančice omekšaju u toploj vodi  kako bi se sa njima telo pristojno išibalo i pripremilo odnosno pokrenilo ozbiljnu cirkulaciju neophodnu za sledeću stanicu nakon dvadesetominutnog boravka na srednjoj klupi.

Silazak u zaleđeno jezero se vrši uz prisustvo druge osobe, uz obavezno držanje za rukohvate na drvenim stepenicama. Ovaj proces je šokantan ali veoma euforičan i podnošljiv jer telo nakon višeminutnog boravka na temperaturi od 100 C zahteva rashlađenje. Preventive radi i eventualnog temperaturnog šoka, obavezno je prisustvo bar jedne osobe jer se dešavalo da se prilikom ulaska pomuti razum i izgubi orijentacija pa se može zaroniti i pod ledenu ploču.

Prilikom ulaska u zaleđeno jezero neophodno je pokvasiti i glavu i dobro rashladiti telo jer nakon toga dolazi još bar dva ulaska u saunu između kojeg se obavezno ispija simbol finske kulture – Koskenkorva vodka koja me je potpuno rastresla i unela duh golog ratnika koji je trčao unaokolo po snegu.  

U sauni boravak na najvišljoj klupi je vrhunski izazov, kapa od lana mnogo pomaže dok krajevi prstiju na rukama i nogama cvrče kao na vatri. Metlicama se dodatno telo stimuliše uz neprestalno zalivanje tečnosti iz drvene kace iz koje se sa ogromnom kutlačom prosipa voda preko usijanog vulkanskog kamenja gde se poviše nas para meša sa mirisima katrana i dima.  

Svetlost u dimnoj sauni je gotovo minimalna što u skladu sa drevnim tradicijama pomaže potpunoj relaksaciji i odstranjivanju stresa. Ne tako davno, veliki je broj primera porođaja žena u saunama jer je to bilo najsterilnije mesto u kući a ujedno uvek je imalo tople vode.

finska savu sauna u muurame

Peškir od lana se obavezno koristi jer sprečava opekotine prilikom sedelja od vrelih klupa koje su akumulirale temperaturu .

Nedaleko od grada Muurame nalazi se Riihivuori  ski centar koji se nalazi nedaleko od grada Jyvaskyla na jugu Finske. Vrhunski uređene staze za ozbiljne skijaše sa severne strane planine a u kompleksu su 10 km  staza za skijaško trčanje.

Jedan dan smo posvetili avanturističkoj vožnji motornih sanki po zaleđenim jezerima i okolnim borovim šumama. Po prvi put sam samostalno vozio motorne sanke i moram biti iskren da sam na jezeru dao pun gas.

To veče na takmičenju u obaranju ruku između radnika fabrike Harvije upao sam u prva tri pozicinirana a kao glavnu nagradu smo popili po Gold Strike liker koji je bio uvod za odličnu večeru i dobro druženje.

Sada mi je i jasnije da balans između mirnih i suzdržanih ljudi do nasmejanih i pričljivih upravo izlet u alkoholno zadovoljstvo i momenat kada se uglavnom kod Finaca čeka subota da bi se dalo malo oduška.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This