OTOK CRES. KAJAK AVANTURA MARTINIŠĆICA – VALUN

Cresko -lošinjski arhipelag predstavlja nastavak planinskog venca Ćićarije i Učke čiji deo je tokom ledenog doba potopljen a vrhovi krečnjačkog porekla – dolomita ostali odvojeni u moru. Zahvaljujući njegovom sastavu obala Cresa je prepuna uvalica i šljunkanih plaža.

Aleksandar Bzdušok  20. septembar 2020 god.

Predeo otoka Cresa ka Krku je okomit a severna strana je višlja od južne kako se postepeno reljef smiruje ka šumovitoj i divljoj Ponta Križi. 

Otok Cres lokacijom ne tako udaljen od društveno-ekonomskog fenomena, modernog turizma, zadržao je simbol avanturističkog ostrva sam za sebe.

Avantura i od dva dana vredi kada se uputite sa određenom namerom.

Najbrže na otok Cres je svakako putovanje autoputem preko Zagreba, prelazak trajektom iz Valbiske na Krku do Meraga na Cresu.

Otok Cres je izdužen u pravcu sever-jug, dug je 66 kilometara, u najširem dijelu širok 12 kilometara, a u najužem tek 2 kilometra.

Uspon iz Meraga sa fascinantnom Merškom jamom obrasla lovorovom šumom označava početak avanture.

Početna destinacija gde ću porinuti kajak je mesto Martinišćica u čijoj blizini se nalazi kamp Slatina jedan od najkvalitetnijih na jadranskoj obali, nosilac Plave zastave ( dodeljuju se najčistijim plažama na svetu kao eko standard kvaliteta).

Put ka Martinišćici vodi pored Grada Cresa koji je smešten duboko u zalivu na zapadnoj strani ostrva i slatkovodnog Vranskog jezera zanimljive kriptodepresije čija je površina viša od nivoa a dno jezera niža čak 62 metara od nivoa mora. Jezero je prirodni rezervoar za snadbevanje Cresko-Lošinjskih otoka. Jezero je opasano ogradom lako ju je zaobići ali je zabranjen pristup turistima, kupanje ili korišćenje plovila u jezeru.

Prijatan gradić obavijen mediteranskim biljakama, Martinišćica je smeštena u peščanom zalivu otvorenog ka jugozapadu. Restorančić kraj plaže i neizostavni miris morskih plodova koji se širio oko nanizanih barkica kraj obale ostavio je utisak da se ovde okupljaju ljubitelji kvalitetne i sveže creske riblje trpeze. Na oglasnoj tabli jasno je istaknuto da se može kupito grill piletina od 15 h što je dobro znati kada ponestane ideja za divlju kuhinju.

Mesto u kampu sam odabrao na samo 10 metara od obale i to samo zahvaljujući mesecu septembru, periodu kada može da se pronađe i neko mesto u prvom redu ako spavate u šatoru.

Do uvale Tiha vodi asfaltni put ka levom kraku od samog ulaza na prijavnici kampa Slatina. Šljunkana plažica sa savršenim zalaskom sunca i klupicom kraj same plaže na kojoj sam kasnije imao ritualno veče uz topao obrok i hladno pivo iz mog auto frižidera.

Kajak sam lako skinuo sa auta iako sam bio izuzetno umoran od putovanja i zapakovao ga za jutarnji polazak. Dok boravim na moru, svaki trenutak koristim da spavam pod otvorenim nebom pa sam pristupačna meta krvoločnih mediteranskih krilatih i puzećih insekata. Ovog puta nisam osetio nikakvu nelagodnost. Zadnjih godina imam dosta elektronskih uređaja, koji se naprosto troše na dnevnom nivou pa je kombinacija kampa sa svim uslovima dobrodošla za pripremu.

Zapadna strana ostrva je zaista fantastična, male uvalice se nižu jedna za drugom i pauze su česte kako bih odmorio desno rame čiji bolovi me zadnjih meseci intezivno muče. More mi je služilo kao hladni oblog, a borove šumice su mi inhalirale i punile pluća.

Zapadna strana nudi predivne male plažice u uvalama Šištović, Dolac, Kolumba, pa sve do šljunkane plaže u uvali Žanje koja se nalazi ispod živopisnog naselja Lubenice.

Na toj plaži oblačim neoprensko shorty odelo i masku za ronjenje i obilazim pećinu Plava Grota koja se nalazi na 100 metara od obale sa pristupačnim prilazom sa jedne strane ili užim ulazom kroz koji je potrebno preroniti.

Veoma zanimljiv prikaz plave boje pećine u popodnevnim satima je očaravajući, emocije i umor čine ovakve trenutke večnim. Jedva vidljiva mala plažica se nalazi u uglu same Plave pećine. 

Svakako bi bilo čudo proći a ne zastati i ne okupati se na skoro praznoj šljunkanoj plaži Sveti Ivan tj. svetski po lepoti priznatoj i poznatoj po nazivu Lubenice. Plaža je impresivna za turiste, pravi ponos domaćina sa Cresa. Do nje se može doći strmom stazom iz mestašća na litici Lubenica (oko 40 minuta pešačenja) ili morskim putem, pa je na ovoj plaži vrlo često ozbiljna navala turista koji silaze sa turističkih brodova ili privatnih agencijskih brodića.

Za nekog koji je za 10 godina obišao veliki deo ostrva u Hrvatskoj ipak u srcu ostaju male usamljene zaštićene plaže, na kojima nema puno uslova za sidrenja i pristupa sa mora i kopna.

Svetionik Zaglav mi ostaje sa leve strane i bez neke posebne želje da ga obiđem jer su se već talasi toliko povećali da su mi noge ogreznule u vodi koja je ušla u kajak a negde usput sam izgubio sunđer koji je baš koristio za tu namenu.

Zaobilazeći najseverniju tačku otoka Cres i rta Pernat, ušao sam u pernatski zaliv gde sam uz samo jedno zaustavljanje i završio avanturu u predivnom mestu Valunu.

Valun je šarmantno ribarsko mesto ušuškano u Pernatskom zalivu kojeg čine tridesetak kuća kraj samog mora, čije se ribarske mreže i zamke za krabe nalaze kraj samog doka.

Ovo mesto je poznato po pronalasku Valunske ploče, jedne od najstarijih epigrafskih spomenika iz 11 veka nalazi se ispred crkve svetog Marka na kojem se nalaze uklesana dva istovetna pisma, glagoljicom i latinicom.

Ukoliko se nađete u ovom mestašcu računajte da vozilo ostavljate iznad ulaza u mesto i nizbrdo pešice ulazite u njega. Smirenost i blagostanje su glavna odlika Valuna dok uživate uz tradicionalne domaće delicije: ovčiji sir, mediteransku pršutu i crveno vino kraj prečistog mora.

Kamp Zdovica se nalazi kraj predivne šljunkane plaže upušten u gustoj šumi i isključivo je namenjen za šatorski tip boravka ali u septembru mesecu nesvakidašnje pust i zatvoren.

Srazmerno koliko ste veslali u danu meri se i noć koliko je mračna, duboka i mirna. Ukupan saldo je 28 km po danu vožnje tamo i nazad. Cres je prevelik zalogaj ukoliko planirate da ga „pojedete“ kajakom za par dana. Višednevni boravak na Cresu uz celodnevno veslanje i spavanje uvek na drugom mestu radi kružne ture od 247 km kolika je dužina oko njega sa svim uvalama u ovom trenutku nije bila moguća. Moja je računica da bih ga preveslao za 5 dana uz moj način veslanja kroz plivanje, ronjenje i uživanja u pripremanju hrane i računajući 2 dana putovanja do Cresa i 1 dan obavezno lošeg vremena to je nekih 8 dana za Cres….najduži otok u Hrvatskoj.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This