DURMITOR. BOBOTOV KUK (2523 m)

Bobotov Kuk je i najviši vrh planinskog masiva Durmitora i nalazi se u samom srcu Nacionalnog parka Durmitor-a. Dobio je ime po plemenu Bobota koje je imalo svoj katun za ispašu stoke.

A. Bzdušok | 16.06.2019.

Do ovog planinskog gorostasa se iz Srbije stiže preko graničnog prelaza Jabuka, do Žabljaka i pravcem ka Šavniku. Na izlasku iz Šavnika se skreće ka Trsi i Pivskom jezeru.

On je upečatljiv i vidljiv i sa Žabljaka, Međeda, sa Prutaša, Mininog Bogaza ili planine Vojnik.

Postoji nekoliko mogućnosti kako da započnete i da se uspenjete na ovaj vrh a najpopularnija staza kreće od Crnog jezera blizu mesta Žabljak prolazeći pored Ledene pećine i traje nekih 6h.

Najkraća staza koju smo mi odabrali jeste preko Sedla, auto parkinga koji je na nadmorskoj visini od 1907 m. gde možete ostaviti vozilo i pripremiti se za uspon koji od te tačke traje nekih 3,5h.

Iako kažu da je Bobotov Kuk najviši vrh u Crnoj Gori, to nije baš tako i tu titulu nosi vrh Zla Kolata (2534 m). Najviši vrhovi masiva Prokletija koji pripadaju ne samo Crnoj Gori već i Makedoniji, Albaniji i području Kosova prelaze visinu Bobotovog kuka. Ipak zbog lakše promocije turizma, etničke zastupljenosti i položaja samog Durmitora ovo je ipak za turiste i domaćine ukusniji kolač.

Na putu do vrha uživamo u pogledima ka Šarenim pasovima (2248 m) i Štitu (2236 m). Planinski put vodi do planinskog jezera Zeleni vir (2028 m), gde se posle gubitka visine naglo uspinje ka vrhu. Nije baš neuobičajeno da i u periodu juna meseca uspone preko 2000 metara radimo po snegu.

Kod prolaza Velika Privija (2351 m ) se nalazi račva dva puta, jedan koji vodi ka Crnom jezeru i drugi ka vrhu. U narednom delu staze zbog visokog snega i rizika od proklizavanja put se morao prolaziti uz maksimalni oprez jer su pristupi obeležene staze bile pod snegom. Uz alpinističke trikove, malo više  sreće kroz penjanje i proklizavanje po travi pogled se kočio ka provaliji sa leve strane na čijem dnu se nalazi Škrčko jezero. Na ovom mestu ukoliko nemate zimsku opremu (cepin i dereze ), nemojte se usuđivati da se penjete po snegu jer proklizavanje i pad može biti i fatalan.

Od te tačke staza oštro ide ka gore u krivinama Lučinog Vrha i Đevojke. To se nalazi foto point Škrčki pogled (2420 m) koji najlepše oslikava Škrčka jezera i kanjon reke Sušice.

Sa vrha Bobotov Kuk sišli smo u zadnji trenutak uz opasnu grmljavinu pa nas je i nevreme sa kišom  ispratilo sa Sedla taman toliko sačekavši da se upakujemo u vozilo.

Za ovu akciju zahvaljujem Milutinu Iliću iz PK  Jelenak i uz dobro raspoloženje i druženje uspeli smo u komadu da se vratimo za Pančevo i konačno za Zrenjanin.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This