dugi otok ples olupina

DUGI OTOK. PLES MEDITERANSKIH OLUPINA

Noćnu tamu uvale Pantera na Dugom otoku prekidali su snopovi fenjerskog svetla sa 42-to metarskog svetionika Punta Bjanca koji su prodirali kroz platno šatorskog krila. Ovo jutro mi buđenje nije pričinio alarm sa mobilnog već zvuk brodskog motora koji je u daljini presekao tišinu.

dugi otok ples olupina

Laguna Pantera je na severozapadnom delu Dugog otoka. Ne tako davno ovim krajevima sam veslao kako bih uživao u prelepim pejzažima plaže Sakarun i u zimskim uslovima kajakom obilazio olupinu Michelle. Ovo jutro se ponavlja akcija obilaska potopljenog broda ali i uživanje u prirodnom skladu vremenskih uslova i obale koja je posebna celina krajnjeg dela Dugog otoka.

Ovaj otok svakim dolaskom drugačije otkriva svoje strane. Mom dementnom oku nije nikada dosta kamenite obale i mediteranskog mora. 

dugi otok laguna pantera

Ovog puta sa morskim kajakom Ysak koji je u svojoj utrobi primio opreme za narednih par dana nezavisnog lutanja.

Dugi otok prati svojim položajem kopneni obalni deo u smeru severozapad – jugoistok i nadovezuje u đerdanskom nizu otok Molat, otok Ist i otok Premudu. Sa druge strane nakon uvale Telaščica nalazi se drugi deo ogrlice sa bisernim otocima u posebnom razvedenom arhipelagu Kornata.

dugi otok svetionik

Njegov duguljast oblik ga nije omeo da u središnjem delu pruži savršene vidikovce sa klifova ka otvorenom moru.

Jutarnje krađa prvih sunčevih zraka i kristalno čisto more učinilo je da je olupina Michelle bila samo moja bar na neko vreme. Olupina koja počiva već decenijama na dubini od 6 metara igra predivnu igru bojama a na samom pramcu nalaze se uznapredovala korozija sa naslaganim algama i morskim sunđerima.

kajak avantura hrvatska

Ovaj trgovački brod, nasukao se 11.06.1983. u plitkom peščanom pojasu kod otočića Veli Lagan i potpuno neoštećen nakon sada već 40 godina prepušten samouništenju pod uticajem slane vode.

Prizor dužine 76 metara i širine 10 metara iz vazduha je fantastičan, podseća me na razne scene tropskih krajeva. Zbog pojačanog strujanja ipak odlučujem da ne iskoristim trenutak da privežem kajak i malo zaronim između zidova olupine.

dugi otok ples olupina hrvatska

Oštri zazori mrtvog čelika vremenom će se poput ljudskih kostiju samleti u prašinu i povučeni talasima negde duboko pomešati sa peskom i koralnim stenama.

dugi orok ples olupina

Pauza za doručak na već poznatom piknik mestu i savršenoj plažici i uvali Podgarba kraj svetionika Veli Rat. Kako kažu legende, moćni zidovi Punta Rosse visine čak 42 metara građene su sa istorijskom recepturom od peska, kreča sa dodatkom belanaca kako bi se održale dugi niz godina i odolele uticaju vlažne morske struje.

dugi otok hrvatska

Neki podaci kažu da je utrošeno preko 100000  žumanaca kako bi se zaštitili zidovi. Da li su za žute, dugovečne i čvrste zidove svetionika kriva jaja, ali činjenica da je to zaista suviše čudesna bezvremena krilatica za poverovati.

Nastavak istraživanja je usmeren na razvučeni prirodni most obložen debelim slojem morske trave. On spaja poluostrvo Okljuk i ostatak kopna koji vodi do kampa Kargita.

Gušterisanje i plivanje postaje već telesna hrana i relaksacija upornom grču u nogama od predugog sedenja u kajaku.

kajak avantura hrvatska
dugi otok hrvatska
kajak avantura hrvatska

Nastavljam veslajući pravolinijski, ispravljam krivinu zaliva Pantera i umesto u njega nastavljam do sledeće atrakcije koja je manje poznata ali takođe se može naći na mapama poželjnih avanturističkih ronilačkih destinacija.

dugi otok hrvatska
dugi otok hrvatska
dugi otok hrvatska

Uvala i istoimeno mestašce Soline su poznate po starim lokalitetima gde se nekada nalazile stare solane. U prvoj uvali Slatina sa severne strane nalaze se još dva potopljena broda koji leže na peščanom dnu i na pristupačnoj dubini za ronjenje na dah od oko 5 metara.

Olupine nisu obeležene nikakvim znakom, postoje nekoliko bova i to je sve.

dugi otok hrvatska
uvala soline hrvatska

Jedan od ovih brodova pripada morskoj floti lošinjske plovidbe. Njega je oštetio putnički brod Tuzla sedamdesetih godina 20 veka. Tog momenta se pokazalo logistički jeftinije da se brodić odšlepa  u uvalu Slatina i tamo potopi. Druga skuplja vartijanta je bila da se izvlači iz mora pa je opcija „jedan“ dovela do toga da sada imamo duplu ronilačku atrakciju na istom mestu.

dugi otok ples olupina

Drugi brod sa nazivom Etna koji je prevozio brašno je pogodila granata italijanskih okupatora u drugom svetskom ratu. Potonuo je u uvali Lučice dok su meštani uspeli spasiti brašno i tome bar na mikro planu spasila krizu koju je nosilo ratno vreme u Solinama i samom ostrvu.

dugi otok hrvatska

Zarđali i iskrivljeni čelik u dubokoj prozirnoj vodi je zastrašujuć i njihovi skeleti su dom nekih novih bića koji se čuvaju od od onih proždrljivijih i većih.

U samoj uvali nalazi se predivan kamp Mandarino kraj samog mora. Raspoređen u parcele između Solina i Verunića deli ovoj prelepi kraj zaljubljenicima u čistu prirodu.

ples olupina hrvatska dugi otok
dugi otok brod etna

Noći u solo kajak avanturama su duge i sadržajne, prepune emocija, misli i preispitivanja.

Nekada su to retorička pitanja: koliko sam sebičan kada sam ovde sam u ovakvim trenucima?

Tu su i preispitivanja u smislu: u šta si se to pretvorio, da li nekada lažeš samog sebe?

Da li voliš sebe? Da li duga kosa i brada stvarno daje posebnu moć na putovanjima. Duga je noć za potpuno nebitne odgovore.

Zavidim samom sebi. Prosto me je sramota koliko mi je lepo kada u mojim borama teku scene života i zlatan sjaj. Misterije otkrivam a moje godine bruse neispričane priče o mestima koje su svesno naumljene.

hrvatska dugi otok kajak
kajak avantura hrvatska ples olupina

U tom oblizivanju savršenih iznenađenja i detalja u sreći, ipak gajim neke samo meni poznate strepnje.

Prijatne i srećne prizore želim prepoloviti, zapakovati duboko, ostaviti nešto i za teške trenutke kada takvih momenata na sceni života nema.

dugi otok hrvatska
dugi otok hrvatska kajak avantura

Dugi otok, carstvo raznolikosti koje odupire vetrovima i moru uvek odaje neku novu priču, daje ti magnetni bedž da ga nosiš na srcu, kao mudru uspomenu.

dugi otok hrvatska
dugi otok hrvatska
Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This