DOLOMITI. PUEZ GEISLER. SASS RIGAIS

U spektakularnom lokalitetu Secida u parku prirode Puez Geisler nalaze se našiljeni vrhovi grupe Puez Odle. Jedan od takvih je na današnjem jutarnjem tanjiru i to vrh Sass Rigais (3025 mnv) koji se nalazi  u svim stranama pretraživača googla kao jedan od vodećih posećenih grebena u Dolomitima.

A. Bzdušok | 22.07.2019.

Sass Rigais (3.025 mnv) je planina severozapadnih Dolomita u Južnom Tirolu na severu Italije i pristup vrhu je moguć ferratama srednje težine sa dve strane.

Gondolom Col Raiser se sa 1550 mnv penjemo na 2106 mnv i u mnogome dobijamo na vremenu za obilazak vrhova i naravno time izbegavamo noćenje u nekom od domova.

Mala pauza ispred restorana-hotela Almhotel Col Raiser sa prijatnom panoramskom terasom.

Nakon silaska sa gondole prati se znak za Malga Pieralongia a to je restoran do kojeg stižemo za nekih 1 sat blagim usponom po predivnim zelenim pašnjacima nadomak planinskog venca i Geissler grupi vrhova. Pogled unazad na Sassolungo je impresivan.

Unapred smo isplanirali da se krećemo istočnom stranom Sass Rigais Est a da u povratku biramo južnu stranu Sass Rigais Sud.

Put nas cik-cak vodi kroz utaban sipar i široki kuloar Val D’la Salieries nekih sat vremena sve do dela u kojem počinje ferrata. Sa desne strane je vrh La Furcheta a nas staza vodi u masiv sa leve strane.

Kao paukovi se spretno penjemo po obeleženoj stazi sa crvenim markiranim oznakama. Uglavnom na ferratama koristim čistu stenu, trudim se da ne koristim sajlu i da vežbam što prirodnije penjanje, naravno strogo se pridržavajući pravila obezbeđivanja.

 Zbog krušljivih stena i zaista velikog broja turista sa svih strana sveta, vodim računa da držim distancu i pratim osobe ispred mene, jer se vrlo često dešava da komadići stena padaju po šlemu.

Na samom stenovitom vrhu Sass Rigais se nalazi krst od nerđajućeg čelika i sam prostor nije veliki za duže zadržavanje ali ima dosta prostora unaokolo pa smo pauzu napravili sa pogledom na fantastični zeleni greben oblasti Seceda u Puez Odleu.

U vreme avgusta meseca na ovoj donekle manje zahtevnoj ferrati može se desiti velika gužva pa je ipak ostalo vremena za opuštanje i oštrenje pogleda u daljinu.

 

Povratak je preko južne strane, preko jednog isturenog grebena uz seriju oštrih i strmih strana uz veoma brzo napredovanje ali uz opreznost od obrušavanja rasklimanih stena koje su ostale od niza ostalih penjača pre nas.

Završetak dela na kojim se koristi oprema za ferratu je na samim drvenim stepeništima odakle imamo još tabananja do samo parkiranog prevoza.

Sass Rigais (3.025 mnv) je najviši vrh u planinama Odle, koji stoji tačno koliko i planina Furchetta u obliku otvorenih makaza (3.025 m), a odmah su tu i Odla di Valdussa (2.936 m), Sass da l’Ega (2.924 m)

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This