DOLOMITI. BELLUNO. CINQUE TORRI

DOLOMITI. BELLUNO. CINQUE TORRI

Početna tačka za vrh Ra Gussela od 2595 m je prevoj Passo di Giau. To je planinski prolaz u Dolomitima u Belluno pokrajni. Nalazi se u sred ogromnog pašnjaka u podnožju Nuvolaua 2574 m i Averaua 2647 m.

A. Bzdušok | 20.07.2019.

Sa zapadne strane pruža se pogled ka Cime D Auta, Colle Santa Lucia, Pale di San Martino, Piz Boe, Setsass i ka vrhu Marmolada. Sa istočne strane povezuje Cortinu d Ampezzo i Selva di Cadore.

Sa istoka na zapad nalaze se sledeće planine i vrhovi:

  • Ra Gussela 2595 m
  • Nuvolau 2574 m šljemenski vrh sa planinskom kolibom na samom vrhu
  • Becco Muraglia 2271 m
  • Cinque Torri 2361 m poznatih pet slikovitih stena
  • Averau 2649 m planina koja dominira u sredini grebena
  • Croda Negra 2518 m zapadno od Averaua
  • Monte Pore 2405 m na samom jugu

Privilegija je uživati u krajoliku koji pruža prava Alpska atmosfera sa mnogim stazama i pašnjacima .

Put vodi laganom stazom, uz umereno strme padine, bez nekih zahtevnih tehničkih detalja do označene raskrsnice gde nakon ravnog dela kreću zidovi same planine Gussele i ubrzo zatim i kratka jednostavna ferrata.

Vrh Ra Gusele uzdiže se sa leve strane visoravni a tu se otvara i pogled na Nuvolao a iza njega i gromada od planine Averau.

Sa vrha Ra Gussela sjajan pogled kao na dlanu na Tofana di Rozes, Monte Civetta, Marmolada, Averau, Cinque Torri….

Uz neznatno gubljenje visine po stenovitim formacijama prekrivenih travnatim tepisima sa tek pokojim cvetom zaostalom od proleća, napredujemo ka vrhu Nuvolau.

To je jedan od najposećenijih vrhova na Dolomitima a kojeg krasi planinska kućica na samom vrhu. Južna strana je okomita, gotovo zasečena iznad kojeg se nalazi mali travnati plato za planinarska sanjarenja. Neuporediva panorama od 360 stepeni koja otkriva skijališta Marmolade, planine Tofana i austrijskih lednjaka.

Koliba Nuvolau jedna je od najstarijih na Dolomitima, izgrađena je davne 1883. godine i zadržala je svoj izvorni oblik. Moguće je prespavati u njoj i uživati u prekrasnim momentima izlaska ili zalaska sunca .

Ukoliko vreme i uslovi pokazuju da neće biti padavina koje su u ovim mesecima uglavnom redovna pojava, može se vrlo lako popeti vrh Averau 2649 m sa kojeg se pruža drugačija perspektiva ove planinske vrteške.

 Nakon uspona na Averau sledi i nezaobilazna poseta poznatog lokaliteta Cinque Torri i muzej Velikog rata 1912 – 1918 godine.

Čuveni po lepoti Cinque Torri magično privlači sa svih strana svojim predivnim kulama koje se uzdižu iznad Cortine d’Ampezzo. 

Zapanjujući pogled na gorostasne planinske vrhove Croda da Lago .

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This