BRELA. PUNTA RATA. MAKARSKA RIVIJERA

Mesto Brela na dalmatinskoj obali posebno je nadahnuta prirodom posebno sa svojom obalom i borovima koji su formirani i nagnuti ka moru bežeći od dominantnije planine.

Aleksandar Bzdušok 10.12.2022

Ostvarivanje snova nije uopšte teško ukoliko to stvarno želite. Sneg je vejao od Ljubljane preko Črnomelja, gradića u jugoistočnoj Sloveniji na lijevoj obali reka Lahinje i Dobličice. Padao je i celim autoputem sve do Zadra. Pomislih ipak, krenuo sam da vozim kajak a ne turno skije pa ću ipak da se spustim na more, pa makar i samo okušao sreću sa vremenom i uslovima na moru.

Nedaleko od Makarske na samo 18 km nalazi se romantično naselje Brela gde sam dočekao jutro.

U nagnutoj borovoj šumi koju su decenijama krotili snažni vetrovi sa Biokova, blizu kristalno čiste obale, uronio sam u zelene rubove idilične plaže preko koje sam položio kajak sa prvim zracima sunca.

Mesto Brela na Makarskoj rivijeri u Hrvatskoj

Brelske plaže su početkom zime otpočele zasluženi odmor nakon sve duže i napornije sezone. Namera mi je da zavirim u njih i nenametljivo zaveslam još jednom na moru ove godine ali potpuno bez nekog velikog cilja i plana.

Samo veslanje obalom i osluškivanje. Rekoh bez cilja samo filozofija.

I naravno da radim ono što najbolje znam. Da uživam i punim baterije u samoći.

Plaža Punta Rata na Makarskoj rivijeri
Plaza Punta Rata na Makarskoj rivijeri

Ovih godina sam okružen raznim ljudima i trošim dosta energije na odnose i relacije da ih razumem, pročitam njihove emocije i sve ono što prati poslovnu interakciju. Sve je manje kvalitetnih ljudi. Bez zadrške u svakom polju života. Možda je to i odgovor što sve više uživam u svojoj samoći.

Emocionalno sam iscrpljen što me uznemirava i definitivno ovakvi trenuci mi daju jasnu sliku na sopstvene emocije. Kada osetim da me mnoge nebitne stvari rastužuju, vreme je za beg u plavo ili zeleno.

Makarska rivijera Punta Rata
Punta Rata Brela Makarska rivijera
Punta Rata prepoznatljiva stenovita formacija
Punta Rata mesto Brela

Zamočen u plavoj decembarskoj zori, potpuno opremljen zimskom opremom, doslovno ispadam iz vremenske zone kao da ništa to nije. Upljuskujem se morem, sada uz odsustvo zrikavaca i cvrkutanja ptica.

Poviše iznad mene u dužini od 36 kilometara,  park prirode i planina Biokovo nadvija se nadamnom predstavljajući se kao ozbiljan balast moru koje se kuva kako vreme prolazi.

Makarska rivijera je zanimljiv i inspirativan deo obale za istraživanje, nesebično ispunjen malim i teško dostupnim plažama, što je ustvari i ono što moja duša traži.

Mesto Brela na Makarskoj rivijeri
Prelepa obala Punta Rata iz vazduha
Punta Rata kod Baške vode i predivne plaže
Stenovita formacija Baske Vode Punta Rata Brela
Kajakom kod Punta Rata blizu Makarske

Mesto Brela je posebno je nadahnuta prirodom posebno sa svojom obalom i borovima koji su formirani i nagnuti ka moru bežeći od dominantnije planine. Očaravajući pogled koji se pruža sa Biokova sa tačke vrha Vošac 1422 met kao otoku Brač iza kojeg izviruje otok Hvar jedan je od superiornijih perspektiva.

Naselje Brela je postalo poznato prvenstveno po prekrasnoj plaži Punta Rata sa istaknutim Brela kamenom stenom. Savršeno mesto i prilika za razmišljanje o produktivnosti ovogodišnjeg perioda života.

Možda jedino savršeno mesto na kome možete izabrati život.

Izabrati posao i pokrenuti novu karijeru. Odabrati kvalitetnu mašinu za pranje veša, vrhunski brzi auto i smart televizor na metar.

Izabrati prijatelje i savršeno dobro zdravlje, udobnu odeću za avanture i dovoljno praktičan ranac za svaku priliku.

Izabrati ponovo istu ženu ali biti pažljiviji prema njoj.

Kada ste sami, doziranjem misli taktizirate sa željama i emocijama. Odlučujete se šta je racionalno a šta višak u tako kratkom obliku života.

Predah na plaži Punta Rata kod Baške vode
Plaza Maestral Baska voda

Ležim bez ometanja. Dišem duboko, lekovito i malo korigujem šljunak ispod mene koji je u načelu preudoban.

Pomalo izmigolji kiseli miris znoja koji sam nakupio za samo dva dana putovanja. Smejem se na glas, i spominjem toliko daleki put da bi se doživelo svedočenje usnule dalmatinske obale koje su zapljuskivale lične preplavljene fantazije.

U neposrednoj blizini Punta Rata nalazi se predivna Plaža Podrače koja je sada potpuno prazna, samo propoznatljive guste krošnje borova i šljunak koji obiluje gotovo svim uvalama.

Plaža Baska Voda nedaleko od Makarske
Kajak na plaži Baska Voda kod Makarske
Nagnuta borova stabla na plaži Punta Rata

Bura, koju najviše prepoznajem u morskim uslovima, duva tokom cele godine, neobično izražena u zimskom periodu. Intervali bure može trajati nekoliko sati i do par dana leti a čak i do dve nedelje u zimskom periodu.

Izražena je u blizini obale i slabi prema otvorenom moru dok se talasi povećavaju. Ispod planina Biokovo i Velebita dostižu orkansku jačinu, i posebno su opasni za kajakaše. Lično sam je osetio na području Senjskih vrata a sada i blizu izvora Vrulje blizu Makarske.

Vreme se iz sat u sat menjalo, kajak sam nakon višesatnog veslanja kraj obale vratio na krovni nosač i krenuo u obilazak pešice.

Biokovo je poput zida između rashlađenog zaleđa sa severa i toplog primorja. Zaslužno je za česte pojave bure ali i za strujanja koja mešaju lekoviti morski i planinski vazduh.

Romantično šetalište takozvano lugomare je dugačko oko 7 kilometara duž mesta Brela od Jakiruše do Berulije.

Trenutno uspavane taverne, pusti hoteli sa praznim bazenima i razvaljene tezge podsećaju na burni i bogati letnji ciklus dešavanja oko samog centra Brela koji je koncentrisan kraj male marine.

Slučajni prolaznik sredovečni Željko čija se kuća nalazi tik uz morsku obalu objašnjava mi da je mesto gde sam noćas odseo bilo mesto u kojoj je poznati pevač Dušan Jakšić rado boravio svako leto.

Možda mi je ostatak dana prošao u pevušenju šlagera Čamac na Tisi, ali umesto njega kajak na moru je bila moja stvarnost.

Lekcija koju sam izvukao jeste da je prirodu potrebno osluškivati, bez arogantnih i brzopletih poteza. More nije spremno uvek za oproštaj i nije onakvo kako poznajemo iz idiličnih „plažnih“ priča. U slučajevima kajaka na moru potrebno je imati mnogo samopouzdanja i osećaj merenja kako bi procenili stanje stvari.

Postaviti situacije u realne proporcije i odgovoriti na izazove na odgovarajući način. Kajak je škola koja se uči dok ste živi, na nedvosmislen način vas puni saznanjima i osećajem da poštujete prirodu i usklađujete svoju avanturu u skladu sa njom.

Moj unutrašnji kompas i duša uvek peva. Dublje razumevanje me čini sretnim. Ovaj dan se bio otvorio samo za mene, pružio najlepše i zatim tamnim oblacima i intezivnim vetrom u pojačanju popodne zatvorio vrata.

Polazak prema Sarajevu sam ubrzao za jedan ceo dan. Vreme se pokvarilo toliko da su se borovi ozbiljno bunili ispod kojeh sam napavio svoj bazni kamp.

Moja duša ima nevidljivu senku koja me prati u avanturama. Ona mi dozvoli da je vidim na tren i bude mi lakše da odlučim poteze što realnije. Ona je moj iskreni saputnik.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This