bjelasica crkva

BJELASICA. KAPELA NA BIKOVAČI

Bjelasica je kao planina vrlo pitka, pregledna i prohodna za turno skijanje. Teška je onoliko koliko mi to želimo a laka kada potpuno opustimo ramena.

Spuštanje na skijama je slikarska veština i privilegija onih najsrećnijih a vrhovi dođu kao neka šargarepa na konopcu.

Aleksandar Bzdušok 25.02.2023 god.

bjelasica

Kada se zagledate u mapu i pogledate područje Bjelasice, shvatate da su ovu planinu zagrlile dve veće reke, jedna je Tara a druga reka Lim sa istočne strane. 

Tara i Lim se moćno napajaju pritokama i slivovima sa ovih planinskih vrhova a nakon zime je to i posebno izraženo prilikom topljenja snega kojeg u ovim krajevima zna da bude poprilično.

bjelasica
bjelasica

Planinski venac kojeg danas posećujem u Crnoj Gori je jedinstven jer je vulkanskog porekla pa se ova avantura i dešava u srcu Bjelasice i na eruptivnom tlu nekadašnjeg vulkana. Planina Ključ skoro svake godine zna da bude zatrpana snegom a kada su vetrovi, sneg se samo rasprši sa blagog platoa u podnožje planina i ostaje dugo u svojim kuloarima do kasnog proleća.

 Skijalište u Kolašinu je radilo punom parom pa sam odlučio da iskoristim žičaru i uštedim na kasnijem polasku i možda po malo nepotrebnom bauljanju po gustoj šumi da bih se probio do vrha Vilinih Voda gde svakako stiže i brzi šestosed.

bjelasica
bjelasica

Sa tog mesta nakon žičare, dovoljno ima prostora za pripremu opreme, postavku koža na skijama i skidanja viška garderobe. Planina i greben kojim ću se penjati kroz sat vremena smešio se sa desne strane omeđan dolinom gde se smestio i Katun Rupe, vrlo često zbog same ćudi Bjelasice obavijen gustom maglom. Ovaj dan je bio nešto sasvim drugačiji, planina me je pustila da uđem, obasjala sunčanim danom sa povetarcem, kako bih nazvao dosta blag vetar sa obzirom da se nalazim na visinima preko 1800 metara.

bjelasica
bjelasica
bjelasica crna gora
bjelasica
bjelasica

Planina Ključ ima više vrhova a ovog puta ću se popetiti blagim i vrlo transparentnim grebenom do vrha Bikovača (1886 mnv) .

Na ovom vrhu nalazi se Kapela koja bi mi bila i neko mesto odredišta gde bih napravio dužu pauzu. Kapela na Bikovači smeštena je na jedinstvenom mestu, možda jedna od najviših mesta na Evropskom kontinentu, izgrađenu 2004 godine.

bjelasica
bjelasica
bjelasica
bjelasica
bjelasica

Ona je posvećena Svetom Preobraženju Gospodnjem nedaleko od manastira Ćirilovac. Kapela je replika kapele sa Jezerskog vrha sa Lovćena gde je upokojen Petar II Petrović Njegoš pa kasnije zbog izgradnje mauzoleja uklonjena.

Tri zvonika se nalaze na samom platou i mame da pozvonite, onako kako kažu za zdravlje i sreću. Preko planinskih masiva zvuk se neko vreme kovitla a zatim i nestaje.

bjelasica
bjelasica crkva u daljini
bjelasica
bjelasica

Fantastični pogled u danu bez puno oblačnosti sa 1 885 metara otkriva vrhove u okruženju, Vučje, Sto Rašački, Ostrvicu, selo Vranješticu, Lisu, Lumer, Ćupove, Zekovu glavu, Troglavu, Jezerine… sve kao na tacni. Veliki deo Bjelasice rezervisan je kao Nacionalni park Biogradska gora čiji tok istoimene reke napaja Biogradsko jezero.

Negde na planini ka Bikovači srećem i drugara Ljubišu koji mi je jednim delom pravio prijatno društvo na samom usponu ka planini.

 

Pogled je impozantan i na južne padine Bjelasice na koje se oslanjaju moćni grebeni Komova. Kučki Kom je na svega 15 km od ovog mesta vazdušnom linijom.

Kapela šapuće da udahnete, osetite, slušate i posmatrate u daljinu.

Bjelasica kao planina je vrlo pitka, pregledna i prohodna za turno skijanje. Teška je onoliko koliko mi to želimo a laka kada potpuno opustimo ramena.

bjelasica turno skijanje
crkva preobrazenja gospodnjeg
crkva preobrazenja gospodnjeg, bjelasica
turno skijanje bjelasica
bjelasica crkva preobrazenja gospodnjeg

Sneg je omekšao ali i dalje vrlo stabilan pod temperaturom od oko +2C  ali ga na grebenu ima vrlo malo pa se nadziru buseni trave a stene koje su zagrejane pod suncem tope sneg oko sebe.

bjelasica
bjelasica
bjelasica
bjelasica turno skijanje

Vreme u planini prolazi brzo samo kada se relaksirate i uživate. Vetrovi čeznu da se igraju sa kosom i ovaj jednostavni dan sa jarkim suncem polako se pretapa u moje prve napisane reči.

Spuštanje na skijama je privilegija onih najsrećnijih a vrhovi mi dođu kao neka šargarepa na konopcu.

bjelasica turno skijanje
Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This