BIOČ PLANINA. VRH VELIKI VITAO

U području opštine Foča u Bosni i Hercegovini i Nacionalnom parku Sutjeska koji pripada dinarskom planinskom sistemu na samom graničnom području sa Crnom Gorom nalazi se planina Bioč. Omeđan kanjonskom dolinom reke Pive i Pivskim jezerom kao i Drinom na istoku, Vrbnice na jugu i Sutjeske na zapadu, Bioč više liči na stenoviti plato sa dubokim dolinama i ledničkim cirkovima.

Aleksandar Bzdušok, 05 juli 2022
Bioč više liči na stenoviti plato sa dubokim dolinama i ledničkim cirkovima

Noćenje u šatoru na prostranoj i uređenoj livadi planinarskog doma koje održava planinarsko društvo Volujak iz Gackog nema cenu. Prethodnog dana nakon celodnevnog pentranja po Magliću, kupanja na začuđujuće toplom Trnovačkom jezeru prouzrokovalo je dobrom ali kratkom sanjarenju sa dušekom koji je tokom noći polako popuštao kao i moje koščato telo koje se na kraju žuljalo sa svim stvarima koje sam dohvatio i stavljao ispod sebe.

Jutarnji polazak i zraci sunca koji obasjavaju vrh Kuk
Jutarnje umivanje sunčevim zracima i stasiti vrh Kuk
Planinski vrh Kuk
Ponosni i zanimljivi planinski vrh Kuk

Planinarski dom Papin do sa fasadnim kamenom i uređenom infrastrukturom nalazi se ispod planine Lebršnik i više je nego što obično nude domovi za planinare.

Polazak u svitanje prvo makadamskim putem a kasnije preko livada gde nam ostaje sa strane planina Lebršnik i šarmantni vrh Kuk sa neobičnim otiskom lica u stenama kojeg primetite tek kada se zagledate.

Prolazak kroz bukovu šumicu i izlazak na Ljubotu nadovezuje račvanje puteva gde put ka levo vodi ka prevoju  Bojanska vrata, desno za Stabanska jezera a pravo za Beliki Vitao.

Razjareni mladi bikovi na putu ka Bioču
Razjareni bikovi na Ljuboti ubrzali su naš prolazak ka Bioču

Adrenalinska poslastica sa dva mlada nepredvidljiva bika i krdom krava koji su stajali na dobro izmarkiranoj planinarskoj stazi, mogla je da se pretvori u ozbiljno planinsko trčanje. Bikovi iziritirani našim prisustvom želeli su da odbrane svoj ostatak brloga i vode u njemu. Krenuli su prvo direktno na nas a ja sam se izdvojio i probao da snimim krdo gopro kamerom na stativu što bliže.

Mladi bik je očigledno pomislio da hoću da ga udarim sa štapom pa je pristojno potrčao prema meni i pratio me posle čitav kilometar.

Konstantnim usponom preko razvaljenih stena i sipara okićenih sa niskom šumom bora krivulja na vrh se stiže za dobrih 6 sati sve sa pauzama za fotkanje i sendvič.

Planinar Laza Radivojac
Prijatno društvo uz dugi uspon na Bioč- Laza iz Kikinde

Društvo mi celim putem pravi fantastična inspiracija i veteran Laza Radivojac iz Kikinde. Lakoća koraka i posvećenost prilikom uspona mi daje nadu da se ovakve akcije i planinarenje mogu raditi ceo život za razliku od aktivnog takmičarskog sporta kojeg nikako da zaboravim. Vrh Veliki Vitao (2397 m) i pogled na Mratinjsku kotlinu sa severne strane i Pivsko jezero sa izraženim kanjonom  a prema Magliću lednički cirk Urdeni dolovi.

Uspon na Veliki Vitao, Bioč
Greben planina Bioč
Na samom grebenu planine Bioč

Na planini Bioč nalaze se nekoliko prelepih jezera koje sam uspeo da posetim u ranijim pešačenjima i to Stabansko Veliko na 1319 m n.v. i Malo jezero na 1194 m kao i Veliko i Malo Mratinjsko jezero (1504 m).

U samom povratku kreće ozbiljna naoblaka i grmljavina koja se odbijala sa stenovitih vrhova.

Prolazim opet pored onih bikova koji su nas pojurili u samom odlasku na vrh čuvajući svoju baru i ledenu pogaču koja je ostala od zime. Ovog puta malo opreznije i u širokom luku jer su mi noge bile pošteno otežale. Zadnjih 6 km tabananja izvodim po najvećem pljusku i grmljavini koja se rasplamsala i udarala po gracioznom vrhu Kuk i odbijala se na okolne stene. Nevidljiva buka i pucnji koji su odzvanjali i odbijali se od planinskog venca Volujak grebala me je po živcima.

Uplašene ovčice sa suprotne strane su nemirno pasle dok je pastir trčao ka njima i pokušavao da ih svede mnogo ranije nego što je vreme uobičajeno pre noći.

Na samo kilometar od doma, nevidljivo sa puta, nalazi se predivno Jagodino jezero u kojem odlazim da se okupam i iskoristim ostatak vremena baš u momentu kada je grmljavina stala.

Trava u jezeru mi je milovala stopala i vrat koji je bio prethodni dan izgoreo na Trnovačkom jezeru. Polako sam se vraćao u ritam, glad i iscrpljenost je anulirala hladnjikavu vodu ledničkog jezera.

Nakon ležernog kupanja u Jagodinom jezeru kiša je nastavila i dalje da pada, tapkajući me po zidovima kapuljče dok sam makadamom silazio do ograđenog kampa.

Na mom satu prikazuje nešto više od pređenih 25 km sa 1450 metara uspona.

Dok se svlačim i oblačim u topliju suvu odeću sanjarim o mapama i provedenom vremenu u planiranju putovanja u moj intimni deo sveta. Sve ekstremne drame su mi posebno drage i znače mi istovetno kao nekome svetski rekordi.

Nevreme na putu ka Bioču, Veliki Vitao

U ovim prilikama posebno mi prija da ove prilike podelim sa nekolicinom nadahnutih ljudi koji prolaze takođe kroz taj istraživački put ali kroz svoju prizmu nadražaja.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This