APATINSKI RIT. GORNJE PODUNAVLJE

Jednu pospanu radnu nedelju u aprilu prekinuo je poziv prijatelja Nebojše iz Beograda za jedan zanimljiv dnevni kajakaški izlet u Apatin.

A. Bzdušok | 21.04.2019.

Ovi predeli su nam od ranije poznati prilikom posete Monoštorskom rukavcu prilikom većih poplava ali ovog puta nam se apetit otvorio u smeru Apatinskog rita i oblasti većoj od 5000 hektara.

Šume preplavljene močvarnim predelima nastalim aktivnim uticajem Dunava od davnina su činili posebnost vegetacije i raznovrsnosti ekosistema. Rezervat Gornje Podunavlje je jedan od jedanaest vojvođanskih specijalnih rezervata prirode.

Kajake smo porinuli ispred Smuđ čarde u Kupusinama a u njih pored standardne opreme popakovali smo i gumene čizme nošeni iskustvom u ranijim močvarnim avanturama sa blatom i muljem do grla.

Apatinski rit se najvećim delom nalazi u zoni poplavnog pojasa i predstavlja prepoznatljivo močvarno i prašumsko područje sa raznolikim biljnim i životinjskim svetom.

Sa Parkom prirode Kopački rit koji se nalazi na suprotnoj strani obale Dunava, Gornje podunavlje predstavlja najveću zaštićenu celinu u Evropi a njegove oblasti su Monoštorski rit, Apatinski rit, oblast Štrpce, Karapandže i Kozare.

Sama linija našeg veslanja prati i liniju vodenog razgraničenja sa Hrvatskom ali u ovim močvarnim uslovima sa dosta poplavljenih oblasti i mnoštvo rukavaca gotovo je nemoguće biti siguran u kojoj smo zemlju ponekada zaveslali.

Izbegavanje nasukanih i potopljenih stabala vrbe i topole već je rutina dok sečemo mutnu staklastu površinu gustu kao zejtin. Ogledalo vlažnih livada sa jedne strane i paperjasto belo osušene travnate površine dele obalu sa prelepom uvalom gledano samo iz vazduha.

This image has an empty alt attribute; its file name is apatinski-rit-gornje-podunavlje-11.jpg

U sasvim prirodnom ponašanju zatičemo krdo jelena koja se kupa u jednom rukavcu i gotovo zatečeni, samo smo stigli da ih ispratimo pogledima. U ovim krajevima i u tako uskim rukavcima nema ljudskih poseta u kajacima sa kojima sasvim pritajeno, ne remeteći šumski sklad možete potpuno doživeti riznicu  prirodnosti ponašanja životinja.

Smenjujući se u različitim tipovima kajaka, uživamo u buđenju prirode nakon duge i ne tako hladne zime. 

Osećamo se savršeno u beskraju zastrašujuće mutne vode natopljene blatom i životom.

Svaki naš ponovni izlazak u močvarne predele je naše novo upoznavanje sa remek-delom prirode.

Aleksandar Bzdušok
Aleksandar Bzdušok
Avanturista, istraživač izgubljenih i pronađenih sećanja

Članci iz istih kategorija:

0 Comments

Pin It on Pinterest

Share This